Et besøg i Flandern er et must for ølentusiaster. Flandern er kendt for sine mange bryggerier og ølbrygningen er en del af Flanderns kultur og historie.

Der findes 400 forskellige øl fra 113 bryggerier i Belgien og mange af dem i Flandern – specielt de flamske klostre er kendt for sine ypperlige øl – mest kendt i Danmark er nok Trappistøl, Westmalle og Leffe. Ølmærker som Affligem, Corsendonck, Ename, Grimbergen, Oostmalle og St-Bernardus har navne fra klostre, men brygges på bryggerier.

Det er muligt at besøge flere bryggerier i Flandern. Trappistbryggerierne Achel, St.Sixtus og Westmalle tager ikke imod besøg.

Ølbrygningen i Flandern har fundet sted i cirka 2.000 år, og den romerske historisker Tacticus skrev om flamlænderne at de kunne modstå sult og kulde, men deres tørst for øl førte dem på vildspor :-).

I Middelalderen startede ølbrygningen på klostrene. Dengang var det munkenes pligt at give mad og drikke til tiggere op pilgrimme. Deres problem var at vandet ikke altid var rent – dette problem blev løst ved at koge vandet og brygge det til øl. Senere blev bryggekunsten et anerkendt håndværk, og bryggere blev magtfulde borgere, ofte var bryggeren i kommunen også borgmester.

Belgierne og flamlænderne går rigtigt meget op i deres øl. En god sammenligning er at søge at flamlænderne går ligeså meget op i deres øl som franskmændene går op i deres vin.

Mange restauranter tilbyder retter med øl på deres menukort og enkelte har specialiseret sig i at lave mad med øl. Det kan for eksempel være kaninsteg med mørk trappistøl, Rokke i Hoegaarden-hvidt øl, svinekoteletter i Leffeklosterøl.

Er du ølentusiast i Belgien er det en god idé at besøge flere forskellige værtshuse, da hvert sted forhandler deres eget udvalg og har deres egne favoritter.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account