Når vi rejser, er det næsten uundgåeligt, at nogen forsøger at snyde penge fra os. Her er 9 af de mest populære snyde-metoder og en guide til at undgå dem.

1) Seværdigheden er lukket
Har du været i Bangkok, har du helt sikkert været ude for dette snydetrick, der er bliver brugt blandt andet blandt tuk-tuk chauffører. Når du beder chaufføren om at køre dig et sted hen, siger han venligt, at stedet er lukket på grund af en speciel helligdag, ombygning eller lignende. I stedet for vil han køre dig til et lignende sted, der i øvrigt også er meget bedre. I virkeligheden er det sted, du gerne vil hen, ikke lukket, men chaufføren kører dig hen til et sted, hvor han får procenter af intréindtægten.

Sådan undgår du at blive snydt:
Insister på, at du vil køres det sted hen, du har bedt om. Også selvom flere tuk-tuk chauffører støtter hinanden. Er stedet lukket, må du bare tage en ekstra tur dertil.
Snydetricket findes over hele verden, men er meget udbredt i Sydøstasien.

2) Gratis transport mod besøg i en souvenirbutik
Ligeledes er det i Bangkok og andre steder i Sydøstasien meget populært at få tilbudt gratis transport af tuk-tuk chaufførerne mod at besøge en souvenirbutik eller to på vejen til dit mål. Chaufførerne får ofte benzinkuponer eller lignende for at aflevere turister i butikkerne. I virkeligheden er dette knap nok et snydetrick, men det kræver ofte, at du bliver 15 minutter i butikken, inden chaufføren bliver betalt. Og der kan være tale om mange af ligende stop på en tur.

Sådan undgår du at blive snydt:
Hvis du er på et meget stramt budget, kan dette dog udnyttes til, at du kan komme billigt rundt. Sørg dog for at have en klar aftale med chaufføren om, hvor mange steder du skal besøge, inden du kommer til din ønskede destination, og også om hvor lang tid at du skal bruge hvert sted. Så kan det faktisk blive en positiv oplevelse for alle parter. En hel anden bonus er, at de souvenirs, du bliver præsenteret for, faktisk kan være billigere i disse store butikker end i de områder, hvor turisterne bor.

3) Hotellet er lukket
En klassiker blandt snydetricksene er, at en taxachauffør fortæller dig, at det hotel eller hostel, som han skal køre dig til, er udsolgt, lukket, lige brændt ned eller lignende. Den venlige chauffør vil så med glæde køre dig til et andet hotel, som er både bedre og billigere. I virkeligheden er hotellet ikke lukket, men chaufføren får provision for at aflevere dig til andre hoteller.

Sådan undgår du at blive snydt:
Som ved andre trick, skal du insistere på at komme hen til det hotel, som du har booket. Er hotellet virkelig lukket, kan det stadig være en dum idé at lade chaufføren finde dig et nyt hotel. Find i stedet for et område i din guidebog, hvor der ligger mange hoteller og bed om at blive sat af der. Naturligvis vil ikke alle chauffører snyde dig, og nogen gange viser de faktisk vej til de gode hoteller. Stol på din mavefornemmelse!

4) Jeg kan ikke give tilbage
Det er ikke fordi, jeg har noget imod taxa- og tuk-tuk chauffører, men her kommer endnu et snydetrick, som bliver brugt alle steder, men specielt tæt på lufthavne. Tricket går ud på, at chaufføren ikke kan give dig tilbage på dine store sedler og derfor nødvendigvis må beholde det hele.

Sådan undgår du at blive snydt:
Hvis du lige er ankommet til et nyt land og har hævet penge, vil du ofte kun have store sedler. Sørg for at købe noget vand eller lignende i lufthavnen, da du således får mindre sedler i returpenge. Er du kommet afsted i taxaen, så bed chaufføren vente på destinationen, mens du finder et sted at veksle til mindre sedler. Husk i øvrigt ALTID at aftale en pris med chaufføren, INDEN du sætter dig ind i taxaen eller tuk-tukén.

5) Falske politibetjente
Dette trick findes også over hele verden, og det går ud på, at nogle personer med officielt udseende kommer over til dig og udgiver sig for at være politibetjente eller lignende. De kan finde på at give dig bøder for noget, som ikke er ulovligt, stjæle fra dig eller lignende.

Sådan undgår du at blive snydt:
Spørg altid “betjentene” om gyldigt ID, bed dem gå med til en officielt udseende butik, hvor det kan bekræftes, at de er betjente eller find et sted, hvor fra du kan ringe til den lokale politistation og få tjekket dem.

6) Gaver fra fremmede er ikke altid gratis
Dette trick findes også over hele verden, og jeg har set det flere steder. Det går for eksempel ud på, at en souvenirsælger eller gadesælger placerer en souvenir i din hånd, eller at en lille pige binder et armbånd omkring din arm. Når du vil aflevere din souvenir tilbage, bliver sælgeren sur og nægter at tage genstanden tilbage; sagen er værre med den lile pige og armbåndet, da armbåndet jo sidder fast på din arm.

Sådan undgår du at blive snydt:
I tilfældet med souveniren i hånden, giver du bare bestemt genstanden tilbage, og hvis sælgeren ikke vil tage den, lægger du den tæt på ham.
Den lille pige kan faktisk godt binde armbåndet op igen. Hvis det bliver rigtigt ubehageligt, er det bedste at true med at tilkalde politiet, så løser situationen normalt sig selv.

7) Penge er falske eller udskiftet med avispapir
Når du får penge tilbage i butikker, og i endnu højere grad når/hvis du veksler penge på gaden, benytter uærlige personer sig nogle gange af muligheden for at give dig gamle, beskadigede eller falske penge retur – i nogle tilfælde, kan mange sedler endda være udskiftet med avispapir. Svindlerne er utroligt dygtige, og det kan være svært at se, hvad der sker.

Sådan undgår du at blive snydt:
Du skal KUN veksle penge på gaden, hvis du er HELT sikker på, at stedet/personen er ok. Det er ofte en ulovlighed du begår ved at veksle på gaden, så du vil ikke kunne få hjælp, hvis noget går galt. Tjek altid ALLE pengesedler, som du får udleveret, grundigt, inden du forlader en butik, og er det pengeveksling, så udlever først dine penge, når du har tjekket, at det du får, er i orden.

8) Guldringen eller den gode investering
Når du rejser rundt, vil du af og til blive mødt med helt fantastiske investeringstilbud. Det kan være alt fra flotte kontorer over kop kaffe til en person, som finder en guldring på vejen og vil sælge den videre til dig.

Sådan undgår du at blive snydt:
Får du et tilbud, der lyder til for godt til at være sandt, er det også oftest det :-). Sig nej til alle investeringstilbud på rejsen, med stor sandsynlighed vil det bare koste dig penge.

9) Klatten på skulderen eller anden distraktion
Dette snydetrick er meget udbredt i Sydamerika, men det findes i forskellige varianter over hele verden. Det går ud på, at du bliver ramt af en klistret masse på din skulder, ryg eller lignende. Det kan også være, at nogen påpeger noget på dig, som ikke er der. Når personerne kommer hen for at tilbyde at hjælpe dig, vil de tømme dine lommer, stjæle din taske eller lignende.

Sådan undgår du at blive snydt:
Hvis nogen kommer hen til dig for at ville hjælpe dig, så pas på dine værdier. Hvis du er blevet ramt af noget, så afvis hjælp fra dem, der står tæt på dig og stil endelig ikke din taske fra dig. Et mavebælte eller en pengekat under dit tøj er altid en god idé at have med på turen.

Bare rolig, det er slet ikke så galt 🙂

Når du har læst ovenstående, kan du godt få indtrykket af, at alle bare ude på at snyde dig. Det er slet ikke tilfældet, langt de fleste mennesker, som du møder på din vej, vil være hjælpsomme og utroligt venlige mennesker, som du skal møde med åbent sind.

Min grundlæggende livsholdning er, at alle mennesker er venlige og vil mig det bedste, og det har betydet, at jeg nok engang i mellem er blevet snydt for mindre beløb. Nogle gange vælger jeg bare at acceptere det som en lektion, og nogle gange har de “snydende” faktisk mere brug for pengene end mig.

Jeg er altid opmærksom ved større beløb. De fleste af de ovenstående eksempler har jeg prøvet på egen krop, andre historier kender jeg til fra andre rejsende.

2 Kommentarer
  1. Kenneth Karl Nielsen
    Torben Linnemann 6 år siden

    Nr. 10 Aftal altid prisen for en guidettur. Det er ikke altid at en gratis rundvisninger er gratis. Dette var den første jeg faldt i for en del år siden på Elefanta. Det blev en halvdyr rundvisning.

  2. Kenneth Karl Nielsen
    Solveig Hejl 4 år siden

    I USA snudes turister i butikker. Der sælges kopivarer som ægte. Tilkaldes politiet, kan man vente i timevis og personalet griner af truslen. Læs evt. Bedrageri i butik i NY.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

KONTAKT OS

Vi er her ikke lige. Men du kan sende os en email og vi skriver tilbage til dig inden for 2 arbejdsdage.

Sender

© 1999 Backpacker Planet – mødestedet for rygsæksrejsende.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account