Transporten rundt i verden bliver ofte en stor udgangspunkt på dit rejsebudget. Her får du gode råd om at spare penge på de forskellige transportformer.

Flybilletter

Når du har valgt at tage afsted vil en af de første store udgifter være køb af flybilletter, så her gælder det om tænke sig om.

Markedet for flybilletter er en jungle, som kan være svært at finde rundt i. Blandt spørgsmålene du skal stille dig selv, når du skal til at finde flybilletter, er: Hvor er flybilletter billigst? Hvor mange billetter skal jeg købe inden afrejse? Kan jeg ændre mine billetter undervejs?

Mit bedste råd er både at bruge en flysøgemaskine og få et prisforslag ved et backpackerrejsebureau. Bagefter kan du sammenligne priser, fordele og ulemper.

Start din jagt på flybilletter med at søge på en flysøgemaskine – jeg bruger altid flysøgemaskinen på Travelmarket.dk, hvor jeg arbejder til dagligt, men der findes også andre gode flysøgemaskiner.
Via adskillige søgninger på flysøgemaskinen får du en god idé om, hvad dine flybilletter kommer til at koste.

Spørg efterfølgende hos Kilroy Travels, Jysk Rejsebureau og STA Travel, der er de 3 største backpacker-bureauer i Danmark, og få deres pris på din drømmerejse.

Bonustip: Travelmarket har lavet en e-bog med tips om at finde billige flybilletter. Den skal du bare hente – hent e-bogen her.

Lokale flyvninger
Det vil sjældent vær en god idé at købe alle dine flybilletter inden afrejse på din store tur. Køb kun de vigtigste flybilletter hjemmefra – det giver dig mest plads til at ændre planer undervejs.

Det er faktisk efterhånden sådan, at flybilletter nogle gange er billigere, end hvis du tager med bus og tog rundt på dine rejser. Desuden er det mere bekvemt og tager meget kortere tid. Dog er det ikke så godt for miljøet at flyve.

Rundt omkring i verden findes der mange lavprisflyselskaber, som kan bringe dig billigt rundt. Tjek altid dem, da flybilletter med disse kan være meget billige.
Hvis du skal rundt i Europa, kan du tjekke priser hos for eksempel Ryanair, Easyjet, AirBaltic og Norwegian, mens du i Asien kan flyve billigt med blandt andet AirAsia.

Du skal dog lige huske at tjekke den samlede flybilletpris, før du beslutter dig for at flyve fremfor at tage med bus eller tog, for der kommer ofte gebyrer på undervejs i bestillingsprocessen – det kan blandt andet være, hvis du har en stor rygsæk, der ikke kan gå som håndbagage. Og så skal du selvfølgelig også huske at medregne transport til lufthavnen i den samlede pris.

Se i øvrigt min artikel, der fortæller hvorfor jeg elsker Ryanair.

Spørg efter en opgradering når du skal flyve
Det er ikke altid, at flyselskaberne har udsolgt på businessclass, og af og til vælger de at give pladserne til rejsende med almindelige economy-billetter. Og det kunne jo sagtens blive dig!
Smil og spørg ved indtjekningsskranken, om du ikke kan blive opgraderet. Det værste svar, du kan få, er et nej.

Spar penge, mens du venter i lufthavnen
Du har sparet op i flere måneder, og er du i superhumør og sidder i lufthavnen på vej til dit livs rejseoplevelse.

I lufthavnen kender de godt passagerer som dig, der er i jublende humør, er fyldt med spænding i kroppen og har udsigt til en hel verden af oplevelser. For pludselig kommer du til at kede dig, og hvad skal du så give dig til? Ja, der er jo en hel række lufthavnsbutikker lige om hjørnet … Og de ved alle sammen lige, hvad de skal gøre for at få dig til at bruge en hel masse penge, allerede inden du har forladt Danmark.

Jeg har skrevet en artikel om, hvordan du kan spare penge – eller lade være med at bruge nogen – når du sidder og venter i en lufthavn – Læs artiklen her.

Bus og togrejser

Når du er landet i det første land på din rejse, så vil din kommende transport ofte mest være med bus eller tog. Også her er der penge at spare, hvis du tænker dig om. Mit første råd er dog en smule anderledes, men ret simpelt.

Ved at blive lang tid hvert sted kommer du til at rejse mindre – og du kommer til at kende de enkelte steder meget bedre. Den dybere rejseform kan du læse mere om i artiklen Slow Travel for begyndere – 8 gode råd om at rejse langsomt på bloggen Kuffert og Kompas.

Tag offentlig transport til og fra lufthavnen
Efter en lang flyvetur kan det være fristende at tage en taxa fra lufthavnen til dit hotel. Du kan spare mange penge, hvis du i stedet for tager med den offentlige transport.

Fra næsten alle lufthavne går der busser til de mest populære turistområder. Du kan undersøge mulighederne på lufthavnens hjemmeside, inden du tager afsted.

Offentlig transport er dog ikke altid billig, og er I en gruppe, der skal det samme sted hen, så kan det at dele en taxa faktisk vise sig at være den billigste løsning.

Undersøg muligheden for bus- eller togpas
I nogle områder af verden kan der mange penge at spare, hvis du køber et bus- eller togpas, og i nogle tilfælde kan det gode gamle Interrail-kort også vise sig at være en god forretning – det er nemlig ikke kun i Europa, at du kan tage på Interrail. I nogle områder, for eksempel Japan, skal togpasset købes inden du ankommer i landet. Undersøg derfor muligheder for togpas inden du tager afsted.

Tag med den lokale bus – ikke turistbussen
Når du kommer udenfor den vestlige verden, findes der ofte to bus-alternativer, når du skal fra et sted og til et andet – turistbusserne og de lokale busser.

Turistbusser er hurtige, med air-con og generelt rimeligt behagelige at sidde i – men de er også ofte ret dyre.

Til gengæld er de lokale busser meget billigere, og selvom du nok kommer senere frem til dit bestemmelsessted, end med turistbussen, så har du en god mulighed for at komme i snak med de lokale passagerer, som ikke er så vant til, at der er andre end dem selv med deres bus.

Tjek prisen på transport og oplevelser ved udbyderen
Mange lokale rejsebureauer scorer en god fortjeneste ved at sælge forskellige transport billetter til backpackers med stor fortjeneste.

Det samme gælder faktisk også, hvis du hjemmefra køber de udflugter eller de attraktioner, du vil besøge, når du er ude på din rejse – de danske rejsebureauer skal jo også tjene penge.

Der kan ofte være penge at spare, hvis du køber dine billetter direkte på busstationen eller på banegården, hvorfra din bus eller dit tog kører, fremfor at købe den på et turistkontor eller turudbyder, der for eksempel også sælger oplevelsesture.

Pas på, at du ikke bliver snydt af lokale svindlere, der har oprettet et ikke-autoriseret billetkontor.

Tjek priser på transport flere steder
Hvis du er ankommet til at sted, hvor der er utroligt langt til bus- eller togstationen, så kan det være nødvendigt for dig at købe din billet igennem et bureau.

Mange steder i verden kan den samme bustur koste meget forskellige beløb alt afhængig af, hvor du spørger.

Tjek derfor prisen ved flere forskellige bureauer og forsøg også gerne at presse prisen – den kan ind imellem forhandles et stykke ned i pris.

Køb dagskort eller ugekort til bus og tog
Hvis du planlægger at tilbringe flere dage i en storby, og du regner med at skulle tage rundt med busser eller tog/metro, så undersøg priserne og muligheder for at ugepas eller x-dages pas.

Der kan ofte være mange penge at spare ved at købe den slags billetter, i stedet for at du hele tiden køber enkeltbilletter.

Kørsel i bil

At du kommer til at køre rundt i bil er måske ikke lige det, som du tænker på, når du planlægger du store rejse. Men det kan sagtens give mening – både i mere og mindre udviklede lande.

Kør sammen med andre backpackere
Rigtig mange backpackere tager på road trip, når de er i Australien, New Zealand og USA. Enten lejer de en bil, eller også køber de en meget billig en. Uanset hvad er der meget ofte plads til et par ekstra passagerer i bilen. Så hvis du kan finde nogle andre at køre sammen med, så kan du spare rigtig mange penge på benzinregningen.

Tjek opslagstavlen på lokale hostels eller spørg i receptionen eller tjek hjemmesider som Share Your Ride eller BlaBlaCar, hvor du kan finde andre rejsende at køre sammen med.

Rejs på tommelfingeren – prøv at blaffe
Der er efterhånden en hel del backpackers, der har gode erfaringer med at rejse verden rundt ved at blaffe. Selvom jeg ikke selv har prøvet, tænker jeg, at det kan være en rigtig god mulighed for dig, der virkelig gerne vil se, hvor langt du kan komme for meget små penge (oftest er det jo gratis at tage den på tommelfingeren).

Men inden du bare kaster dig ud i blaffer-eventyret, er det en god idé at tjekke op på, hvordan du skal gøre det, om det er sikkert, hvor du kan gøre det, og hvem du kan stole på – du skal måske ikke bare tage med hvem som helst.

Jeg har fundet nogle links frem til dig, som gerne vil kaste dig ud i at blaffe, men som ikke har prøvet det før:
* Generelle blaffer-tips fra WikiTravel
* Bloggeren Nomadic Matt om sikker blafning i USA.

Hop selv på Google og find flere links om blaffe, hvis der er noget, som du tror er noget for dig.

Gå nogle stykker sammen om at leje en bil / bus
Nogle seværdigheder kan man bare ikke komme til med offentlig transport, og derfor kan det nogle gange blive nødvendigt at leje en bil eller en minibus. Hvis dette skal være billigst muligt per person, så er der en god idé at gå nogle stykker sammen.
I kan leje bil eller minibus for en enkelt dag eller for flere dage af gangen – og nogle lande kan det være en god idé og mere sikkert også at leje en chauffør til at køre bilen.
På denne måde kan I også undgå at skulle tage du dyre arrangerede ture.

Andre transport-spareråd

Her i slutningen af artiklen får du lige et par råd, som ikke lige falder indenfor ovenstående kategorier.

Køb billetter sammen med andre
Hvis du kender andre, der gerne vil på de samme ture eller rundrejser som dig, eller hvis du rejser sammen med andre i en gruppe, så kan det være en rigtig god idé, at I sammen går hen for at købe billetterne til turene. Der kan I forsøge at forhandle prisen ned ved det bureau, da flere sammen sagtens kan få mængderabat, fremfor hvis det kun er dig, der skal afsted alene.

Brug dine ben – Gå rundt
Det kan være fristende at tage en bus, taxa eller anden transport, når du skal rundt i byer eller til steder i nærheden. Uanset hvilken transportform du vælger, så koster det noget.
Det er derimod altid gratis at gå rundt på dine egne fødder, plus du får mulighed for at stoppe og bruge noget tid på interessante og smukke steder, du bare var kørt forbi, hvis du sad i en bus eller i en taxa.

Undgå at blive snydt
Jeg har tidligere skrevet en artikel om de mest typiske svindelnumre, som du kan komme ud for på din rejse.
I artiklen er der flere punkter, som handler om at blive snydt i forbindelse med transport i udlandet. Læs artiklen, og bliv lidt mere klog på, hvad du kan gøre for at undgå at blive snydt.

Denne artikel er et uddrag fra min e-bog:
Få råd til at rejse mere – 100 sparetips til brug før og under dine backpackerrejser – bogen koster kr. 199 og kan købes ved at klikke her.

Alle billeder fra Pixabay.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

KONTAKT OS

Vi er her ikke lige. Men du kan sende os en email og vi skriver tilbage til dig inden for 2 arbejdsdage.

Sender

© 1999 Backpacker Planet – mødestedet for rygsæksrejsende.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account