Under en sommerferie i Tyrkiet faldt jeg i snak med en tyrkisk pige, der fik mig til at tænke en ekstra ting over flere forskellige ting.

Jeg sidder på en bænk i Marmaris, Tyrkiet, og nyder den sidste aften jeg har i byen, inden min kæreste og jeg i morgen tager tilbage til vores daglige liv i Århus.

Vi har haft en fantastisk sommerferie i Tyrkiet, og jeg sidder og tænker på at jeg egentlig ikke vidste noget om landet, før jeg kom hertil. Fx var jeg ikke klar over, at det ikke er velset for kvinder at bære tørklæde, at tyrkerne er et af jordens mest hjælpsomme og velkomne folk, og at tyrkisk mad bare er pragtfuldt.

Hello
Mens jeg sidder der i mine rejsetanker, sætter der sig et tyrkisk par ved siden af mig. Et typisk konservativt par, tænker jeg, hvor kvinden, der vist er på min egen alder (22), bærer tørklæde, der dækker både hår, nakke og hals. Jeg føler dette som et tegn på, at jeg ikke vil kunne komme i kontakt med hende, og især da ikke mens hendes mand sidder ved siden af hende; hun vil aldrig turde tale med en vestlig kvinde i soltop.

”Hello.”
Jeg ser forundret på kvinden, der sidder ved siden af mig, og som jeg lige har anset som værende en stakkels tyrkisk konservativ kvinde.
”Hello.” Smiler jeg tilbage.
”What is your name?” Spørger kvinden på udmærket engelsk.
”Maria. What is your name?”
”My name means rose in English.” Svare kvinden. Og sådan falder vi snak.

På ferie som os
Det viser sig at Rose og hendes mand er på vej på ferie hos Roses bror i Izmir. Deres bil gik i midlertid i stykker lidt udenfor Marmaris, og nu er den på værksted. Så Rose og hendes mand er turister for en dag i byen, lige så meget turister som min kæreste og jeg. Det er lidt sjovt at sidde der og tale med Rose om byen og dets turist seværdigheder.

Rose og hendes mand kommer fra Urfa i det central Tyrkiet, Anatolien. Hun er uddannet lærer, og underviser 12-15 års børn. Det er gennem hendes job, at hun og hendes mand kan leje en lille lejlighed i Izmir, mens de besøger hendes bror.

Rose taler fint engelsk, og hun fortæller at hendes mand vil så gerne have, at hun lærer ham engelsk, da han kun kan det engelsk han har lært skolen, og dette indebærer stor set kun at læse engelsk. Roses mand nikker bekræftende til mig, han er stolt af sin kone kan jeg se.

Tyrkiet og tørklæder
Jeg henleder samtalen på tørklæde politikken i Tyrkiet, og Rose fortæller at hun selv har valgt at gå med tørklæde, mens hendes søster aldrig gør. Det er en helt personlig sag om man vil bære tørklædet eller ej, selvom det fra politisk side helst ses at man ikke gør. Rose mener at det på landet er mere velset, at bære tørklæde, end det er i storbyerne.

Tyrkiet og EU
Samtalen drejer ind på Tyrkiet og EU. Jeg fortæller Rose, at medlemslandene i EU er i dyb diskussion omkring Tyrkiets optagelse. Rose siger at det ikke er noget, der egentlig interessere den almene tyrker. Hun ved knap nok hvad EU er, men hun ser sig selv som europæer og er glad for Europa.

Irakkrigen
Vi taler om krigen i Irak, som vi begge to synes er helt forfærdelig, på grund af de mange civile tab. Jeg spørger hende, om hun også er bange for at der eventuelt også skulle blive krig i Tyrkiet, der er naboland til Irak. Men Rose ryster på hovedet og siger, at hun stoler helt på sit lands militær. Vores soldater skal nok sørge for, at der ikke sker noget i Tyrkiet siger hun med sikkerhed i stemmen.

Efter næsten en times venskabelig hyggesnak, skal Rose og hendes mand til at videre. Inden de går fortæller Rose mig, at de så gerne vil have et barn, men det vil ikke rigtig lykkes for dem. Hun beder mig smilende om at ”pray to God” for dem, for at der skal lykkes. Jeg siger at selvfølgelig vil jeg det, inden Rose og hendes mand smilende hånd i hånd forsvinder ud i marmariske turistnat, og jeg sidder tilbage med et dejligt rejseminde: en tyrkisk medsøster.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

KONTAKT OS

Vi er her ikke lige. Men du kan sende os en email og vi skriver tilbage til dig inden for 2 arbejdsdage.

Sender

© 1999 Backpacker Planet – mødestedet for rygsæksrejsende.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account