Tillykke – du har besluttet dig for at tage på en stor rejse ud i verden. Rejsen kommer til at give dig helt fantastiske oplevelser, som du aldrig vil glemme. Men først kommer en mindre sjov periode – du skal spare op til rejsen. I denne guide får du 20 gode råd, som hjælper dig med at spare mest muligt op og få sparet penge op hurtigst muligt.

Her kommer mine råd:

Det første, du skal gøre, er at finde ud af, hvor længe der er til, at du skal ud at rejse, for derved at se, hvor længe du har at spare op i.

Måske afhænger læserens rejselængde, rejsedestination eller flybillet af, hvor meget personen har nået at spare op, inden flybilletten skal købes.

Praktiske ting du kan gøre

Begynd at spare op, så snart du har besluttet dig for at skulle afsted.
En opsparing kan aldrig startes for tidlig, så det er en rigtig god idé at begynde at spare op så snart, du har besluttet dig for at tage ud at rejse.

Du skal jo både bruge penge på at købe flybilletter, blive vaccineret og en masse andet, inden du skal afsted, så selvom der måske er flere år til din rejse, så er det vigtigt at have pengene klar, når du skal i gang med at bruge dem.

Og så er det jo bare pragtfuldt at have en god portion at bruge af, når du først er ude i verden – så vil du takke dig selv for hver en krone.

1. Lav et budget
Lav et stramt budget, der skal gælde i hele perioden, indtil du skal af sted på din rejse.
Del budgettet op i mindre ugebudgetter, og hold budgetterne uge efter uge.
Du kan give dig selv en præmie, hvis du overholder budgettet 4 uger i træk – så bliver det lidt mindre kedeligt at have et stramt budget.

2. Arbejd mere
Den mest oplagte måde at skaffe penge til din rejse er ved at tjene dem.
Kig efter et ekstra job, eller fortæl chefen, at du godt kan arbejde nogle ekstra timer. Og husk så, at de ekstra penge skal spares op, ikke bruges!

Du kan eventuelt oprette en profil på Upwork (https://www.upwork.com/), der formidler freelance-arbejde indenfor IT, tekstforfatning, fotografering, økonomi, oplæsning og musik, blogging, illustration og design m.m., eller du kan sælge dine kreative kreationer på Etzy (https://www.etsy.com/), for at tjene lidt ekstra.

3. Spar på byturene
Weekendens bytur(e) koster mange gange en mindre formue. Derfor er det en god idé i hvert fald engang imellem at springe dem over.
Tænk en ekstra gang over, hvad du køber, når du er i byen, for der er stor forskel på prisen på et par øl og et par drinks.

4. Put mønter og sedler i sparegrisen
Selvom det efterhånden godt kan virke lidt oldnordisk med kontanter, så dukker de faktisk stadig op ind imellem.
Du kan for eksempel gøre det til en vane altid at hæve lidt ekstra, når du handler ind, og så spare byttepengene op. Altså, når du får kontanter, så er det en rigtig god idé at lægge alle mønterne og måske også de mindste sedler i en sparegris. På den måde sparer du penge op uden rigtigt at mærke det.
Dette tip er fra Backpacker Planet-brugeren Julie Moore, som har skrevet det til os på Facebook.

5. Gå eller tag cyklen
Det er helt gratis at transportere dig afsted på gåben eller at køre rundt på cykel.
Lad bilen stå (eller sælg den) eller spar buskortet væk – i løbet af et år kan du spare rigtig mange penge på denne måde.

6. Få pengegaver
Ønsk dig penge i julegave og fødselsdagsgave, og sæt dem direkte ind på din rejseopsparing.

7. Sælg nogle af dine ting
Langt de fleste af os har en del ting, som vi ikke bruger. Det er en rigtig god idé at sælge alle de ting og sager, som egentlig er ligegyldige for dig, eller som du bare ikke bruger længere.

For eksempel kan du sælge dine gamle studiebøger på hjemmesiden https://pensum.dk/ og sælge alle slags bøger http://www.bogbasen.dk/ .
Sælg din gamle mobil eller dit fjernsyn på Den Blå Avis, http://www.dba.dk/ , eller på http://www.ebay.com/ .
Hvis du har en bil, skal den måske sælges i stedet for at stå stille i flere måneder, mens du er ude at rejse.
Sælg dit gamle tøj, sko og tasker eller smykker – eventuelt på et loppemarked.

8. Lav en feriekonto, og beskyt dig selv mod fristelser
Hvis du har svært ved at overholde budgetter, så gem dine penge på en ekstra bankkonto og få et hævekort, hvor du ikke kan overtrække på din almindelige lønkonto.
På den måde bliver det langt svære for dig at ”komme til” at bruge af din rejsekonto før tid.

Behold feriekontoen, når du kommer hjem, og overfør penge til den hver måned i resten af dit liv – så har du altid penge til at udleve dine nyeste rejsedrømme :-).

9. Flyt sammen med en ven – eller flyt hjem til dine forældre
Ved at reducere din husleje eller helt slippe helt for at betale nogen, kan du naturligvis spare mange penge.

Flyt sammen med en god ven, eller flyt ind i bare nogle måneder, inden du skal afsted, så har du sparet en del tusind kroner.

Du kan også vælge at bide i det sure æble og flytte hjem til dine forældre i en periode; godt nok er det ikke det fedeste i hele verden, men dine forældre vil sikkert gerne hjælpe dig til at få den bedst mulige rejse, så det kan være en god mulighed.

10. Optag et lån
Den store backpackerrejse giver dig med næsten sikkerhed en masse oplevelser, som du aldrig glemmer.

Hvis du ikke har nogen mulighed for at få sparet op, inden du skal afsted, eller blot kan nå at få en mindre opsparing, kan det derfor være en idé at få et lån i din bank – måske bare på en del af det beløb du skal bruge til at rejse for.

Undgå altid kviklån med høje renter. Det kan virke fristende hurtigt at skaffe penge til en rejse, men det bliver MEGET dyrt, når du skal betale pengene tilbage.

Hvis du allerede har et lån, kan du måske betal mindre af på det, indtil du igen er hjemme igen, eller du kan måske helt sætte dit lån på pause.

Selvom det kan lyde irriterende at komme tilbage fra din rejse og skylde banken penge, så tror jeg alligevel ikke, du nogensinde kommer til at fortryde det, hvis du gør det.

Godt nok er dette råd ikke et egentligt spareråd, men jeg syntes alligevel, at det er værd at tage med.

11. Lån eller køb brugt udstyr
Når du skal på sin første backpackerrejse, kan det blive dyrt, hvis du skal ud og investere i en masse udstyr.
Derfor kan det være en rigtig god idé at undersøge, om du kan finde noget af det udstyr, du skal ud og at have fat i, brugt. Blandt andet har Backpacker Planet Facebook-gruppen ” BackpackerPlanet – Køb, salg og bytte af rejser og rejseudstyr”, hvor du kan købe brugt rejsegrej.

Spørg også dine venner og familie, om de har noget udstyr, du kan låne – måske har din onkel en god rygsæk, din veninde nogle gode outdoor-bukser eller din far en taske, som er helt perfekt at bruge som daypack på rejsen.

Uanset hvad, så lad være med at købe dig fattig i udstyr, som du ikke har brug for – og mangler du noget, når du tager afsted, så kan du helt sikkert finde det ude i verden.

12. Hold dig fra tøjindkøb
Det er altid fristende at have den nyeste mode i garderoben, men det kan også være en dyr fornøjelse.

Giv dig selv et rejseløfte om ikke at købe nyt tøj fra den dag, du beslutter dig for at rejse.
Selvfølgelig kan du skulle ud og købe nogle gode vandrestøvler, en kvalitets regnjakke eller en solhat, men lad være med at købe tøj, som du ikke skal have med på din rejse.

13. Lav mere mad selv
Uanset om det er fordi, du bare er lækkersulten, eller fordi at en pizza helt sikkert kan hjælpe på dine tømmermænd, så lad være med at falde for fristelsen.

Junkfood, cappuccinoer og Coca Cola er alt for dyrt. Sørg i stedet for altid at have noget lækkert i dit køleskab eller i køkkenskabene, for så er det lettere for dig at holde dig fra de dyre ekstraudgifter, som det er at købe caféens to-go kaffe med hjem, burgeren om eftermiddagen eller bestille take away til aftensmad.

14. Hold op med at ryge
Penge brugt til rygning går – så at sige – op i røg.

Ryger du, så husk på din rejsedrøm som motivation for at holde op. På den måde bliver du jo både meget sundere og rigere på samme tid.

Optimer dine penge

15. Tjek priser på vaccinationer
Priserne for rejsevaccinationer skifter fra klinik til klinik, og der kan være mange penge at spare ved at vælge det billigste sted.

Der er efterhånden mange forskellige steder, du kan blive vaccineret, så lav en søgning på Google efter “vaccinationer”, sammenlign priser og tjek efterfølgende også priserne hos din egen læge.

Du skal for guds skyld lade være med at spare vaccinationerne helt væk! Det kan være nogle meget dyre lærepenge for dig, hvis du gør det!

16. Tjek priserne på rejseforsikring
Der kan være meget store prisforskelle på rejseforsikring ved de forskellige selskaber, og det er meget svært at sammenligne de forskellige dækninger. Jeg anbefaler, at du giver dig god til at sammenligne forsikringer, og finder den der passer bedst til dig.

DET ER SINDSYGT DUMT IKKE AT HAVE EN REJSEFORSIKRING.

Få 3 gratis tilbud på rejseforsikring her – klik her

(Reklamelink)

17. Rejs i de billigste lande
Rådet er helt banalt, men der er selvfølgelig forskel på prisniveauet i de forskellige lande rundt omkring i verden.
Det er ultrabilligt at rejse i Indien, Nepal og Sydøstasien og dyrt at rejse i Australien, USA og Vesteuropa. Læs min artikel om billige rejselande her: https://www.backpackerplanet.dk/hvilke-lande-skal-jeg-besoege/

18. Find den billigste flybillet
At finde de billigste flybilletter til din rejse kan gå hen og blive både tidskrævende og spændende men måske også en udfordring.
Det er nemlig sådan, at priser på flybilletter falder og stiger, skifter fra ugedag til ugedag, og de er afhængige af en lang række andre faktorer.

I bonustippet sidst i bogen henviser jeg til en kilde, hvor du kan få rigtigt mange gode råd om at finde de billigste flybilletter.

Backpackere står i øvrigt over en udfordring, som ”almindelige” rejsende ikke gør, og det er i forhold til spørgsmålet om, hvor mange flybilletter man skal købe inden sin afrejse.

Dette handler utroligt meget om temperament.
Nogen foretrækker at købe alle flybilletter hjemmefra, så de kan danne sig en plan over hele rejsen på forhånd, mens andre foretrækker at købe flybilletter undervejs, hvilket giver dem mere frihed men også en større usikkerhed i forhold til deres økonomi.
Klap dig selv på skulderen

19. Forkæl dig selv
Vælg nogle få luksusting, som du ikke sparer væk. Det er lettere at overholde dit budget, hvis livet ikke bliver alt for surt og kun går op i at spare, spare, spare!

Lav en aftale med dig selv om, at du gerne må gå i biografen, tag på café med veninderne, drik øl med vennerne eller gør noget andet, du godt kan lide én dag om måneden – men lad nu være med at bruge flere tusind kroner, når du nu har fri fra de sure spare-pligter, for så ryger hele spareidéen jo.

20. Motivation
Skriv ned, hver gang du har sparet eller opsparet noget. Det er motiverende at kunne se, hvor godt du klarer dig.

Du kan også lave en plan over, hvor længe du skal være ude at rejse, og sæt den i forhold til det, du sparer op. På den måde kan du holde øje med, at dit mulige dagsbudget på rejsen stiger dag for dag, eller at du nu kan være væk i længere tid, end du kunne for fx en uge siden. Det er også motiverende.

Køb flybilletten så tidligt, som du overhovedet kan (det er billigst at gøre det i rigtig god tid før din afrejse). På den måde har du et fast mål med en dato på, og når du kigger på den, bliver motivationen for at spare højere.

Bonustip 1: Husk dig selv på, hvorfor du sparer
Skriv en seddel med nogle af de fantastiske ting du skal opleve på din rejse, og sæt den på dit køleskab eller et andet tydeligt sted.

Kig på sedlen, når du har lyst til at bryde dit (nogle gange virkeligt irriterende men meget vigtige) rejsebudget.

Læg en anden seddel i din tegnebog eller pung, hvor der står: Er dette køb vigtigere end min rejse?

Lav eventuelt et lignende budskab som startskærm på din mobil.

Jeg håber, at du kan bruge mine spareråd. Har du selv andre, så tilføj dem i kommentarfeltet under artiklen.

Bonustip 2: Brug tiden væk fra fristelser
Fristelserne om alle mulige køb kan ligge gemt mange steder. Det er utroligt nemt at lave et hurtigt køb via din mobil, og det er også meget nemt at falde for en fristelse på en spadseretur i gågaden. Gp derfor ture i naturen (gerne med din rygsæk på ryggen), sæt dig i parken med en god bog eller gør det samme i din lille have eller store have.

Bonustip 3: Udskyd kørekortet
Mange unge har lagt penge fra til at tage et kørekort, når du bliver 18 år gamle. På samme tid kan det være, at du vil gerne vil rejse jorden rundt. Overvej grundigt, om du skal udskyde kørekortet til senere (måske til du får din egen bil), og bruge pengene på at rejse, mens du er ung og fri til at gøre det.

Reklamelinks:
Prøv en gratis teoriprøve på Bedrebilist.dk
Prøv en gratis teoriprøve på Kørekortportalen

Denne artikel er et uddrag fra min e-bog:
Få råd til at rejse mere – 100 sparetips til brug før og under dine backpackerrejser – bogen koster kr. 199 og kan købes ved at klikke her.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

KONTAKT OS

Vi er her ikke lige. Men du kan sende os en email og vi skriver tilbage til dig inden for 2 arbejdsdage.

Sender

© 1999 Backpacker Planet – mødestedet for rygsæksrejsende.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account