Guidebøger til rejsen

Når jeg taler med andre rejsende rundt om i verden, er der flere og flere, der fravælger at have en guidebog med på rejsen. I stedet for læser de rejseblogs, tjekker hotelpriser online og taler med andre rejsende i forskellige fora, hvis de har spørgsmål.

Se udvalget af Lonely Planet guidebøger i vores shop

Omvendt betegner mange deres guidebøger som bibler og roser dem til skyerne – for dem er en guidebog essentiel at have med på rejsen.

Jeg har selv stædigt fastholdt altid at have en guidebog med på mine rejser, men har omvendt flere gange overvejet, om jeg skulle lade guidebogen blive hjemme næste gang. Jeg besluttede mig derfor for at tage afsted på ferie uden en guidebog – kun “bevæbnet med min iPhone”. Læs nederst i artiklen, hvordan det gik. Først nogle argumenter for og imod at have en guidebog med på rejsen.

Argumenter for at rejse med guidebog

En guidebog er altid tilgængelig
En guidebog kan hives frem midt ude i junglen eller i en ussel sovesal uden internet, og så løber den ikke tør for strøm på en lang 10 timers bustur.

Guidebogen er fyldt med god viden
Ingen andre steder finder du så megen viden koncentreret på ét sted vist på en nem og overskuelig måde, som det er i en guidebog. Med en guidebog får du al den basale viden om et sted, en oplevelse eller en kultur, som du har brug for på din rejse – og ofte får du også mere til.

Guidebogen går ikke i stykker
Du behøver ikke bekymre dig om, at din guidebog går i stykker. Du kan tabe den fra flere meters højde, den kan være ude i regnvejr, og den kan mases ned i din rygsæk. Dette giver færre bekymringer, end hvis du medbringer din nye iPhone eller tablet på rejsen.

Argumenter for IKKE at rejse med guidebog

Guidebogen er tung
Mange guidebøger er på mere end 500 sider, og de fylder godt i rygsækken. De tungeste af dem vejer nærmest et helt kilo. Og dét er ret meget i forhold til den samlede vægt, din bagage har.

Guidebogen er dyr
Nye guidebøger koster en formue, og for de penge kan du lave meget sjovt på din rejse.

Guidebogen er ikke opdateret
Vi har alle oplevet, at priser er steget, hoteller er lukket eller at åbningstider på seværdigheder ikke passer i forhold til det, der står i guidebøgerne. Derfor kan du ikke udelukkende planlægge din rejse efter, hvad der står i guidebøgerne, da informationerne ikke bliver opdateret.

Alle de andre følger guidebogen
Det virker ofte lidt, som om at alle backpackers blindt følger de anbefalinger, som er taget med i specielt Lonely Planets guidebøger. Og det er sådan, at du aldrig kommer til at opleve noget særligt autentisk, hvis du kun følger guidebogens tips og idéer – for det er der hundredvis, måske tusindvis, af andre rejsende, der også gør.

Du skal tage en guidebog med på rejsen, hvis …

Du er en uerfaren rejsende
Hvis du er afsted på en af dine første rejser, vil jeg altid anbefale dig at medbringe en guidebog – og gerne guidebogen fra Lonely Planet. Lonely Planets guidebøger er grundige og indeholder store mængder god information, som du ofte vil få brug for. Som et glimrende supplement til Lonely Planets guidebøger kan du tage Politikens ‘Turen Går til’-guidebøger med på din rejse. De er korte og informative, og så fylder de ikke særligt meget i rygsækken.

Du rejser udenfor turistede lande
Mit eget forsøg på at rejse uden guidebog var en rejse til de østeuropæiske lande Ukraine, Moldova og Rumænien. Jeg manglede guidebogen flere gange på min rejse. Da jeg boede på et hotel uden internet, savnede jeg om aftenen at kunne sidde på mit værelse og genopfriske baggrundsinformationerne om de lande, jeg rejste i.

Du rejser kort tid ad gangen
Hvis du kun har mulighed for at backpacke nogle få uger ad gangen, kan det være rart med en guidebog, da du altid har adgang til god information. Rejser du i kort tid, fokuserer du ofte mere på at have gode oplevelser end på at skulle researche og planlægge, og derfor er det rart at have en guidebog med til inspiration.

Hvis du, ligesom jeg, bare godt kan lide at have en guidebog med
En stor del af mine oplevelser på rejsen er forventningens glæde. Jeg elsker at sidde og læse i guidebogen om de kommende oplevelser, jeg kan få på rejsen. Jeg vil altid gerne sætte mig ind i stedernes historie og vide noget om den kultur og de mennesker, der bor i det land, jeg besøger. Og så er det også meget inspirerende at sidde og bladre igennem guidebogens billeder.

Du skal ikke tage en guidebog med på rejsen, hvis …

Du ønsker et helt unikt eventyr
Mange backpackers, ind imellem også mig selv, bliver fanget i kun at besøge de “sædvanlige” seværdigheder og blot følge de klassiske backpackerruter. Hvis du virkelig ønsker at komme væk fra alfarvej, er der ingen grund til at tage en guidebog med. Tal i stedet med de lokale og andre rejsende, så kan de fortælle dig, hvad du skal opleve af anderledes og måske helt lokale steder.

Du rejser meget let / kun med håndbagage
Hvis du, som jeg ofte også gør, kun rejser med håndbagage, kan guidebogen fylde meget og tage pladsen for mere nødvendige ting. Hvis du alligevel vil have en guidebog med, kan flere af Lonely Planets guider hentes helt eller delvist som PDF og læses online eller printes ud.

Dette gør jeg selv

Under min egen rejse uden guidebog nød jeg at tjekke blogs, lokale internetsider, fora og andre steder med rejseinformationer på telefonen. Det er altid skønt med opdaterede informationer og personlige beretninger fra rejsebloggere og andre rejsende. Og jeg nød ligeledes at tale med andre rejsende og høre deres anbefalinger.

Men jeg savnede også min guidebog, jeg savnede at sidde om aftenen og slå op i den for at finde information om de steder, som jeg besøgte. Jeg savnede også, at kunne bladre frem og tilbage for at finde ny rejseinspiration. Desuden savnede jeg at kunne gå helt offline en gang i mellem.

Så indtil videre forbliver guidebogen en trofast følgesvend i min rygsæk på de fleste af mine rejser til nye rejsemål. Personligt synes jeg hverken, at den er for tung eller for dyr i forhold til, hvad jeg får ud af den.

Selvfølgelig er guidebøger ikke altid opdateret, men det forventer jeg heller ikke, så jeg tager priser og åbningstider med et gran salt og forholder mig mere til indholdet og den baggrundsviden, der er i bøgernes artikler.

Sidst men ikke mindst, så følger jeg langt fra kun guidebøgernes anbefalinger, og jeg sørger altid for også at opleve noget alternativt, selvom jeg også besøger et lands største seværdigheder sammen med alle de andre rejsende, der er der.

De seneste år har jeg haft fået nogle fede oplevelser ved helt at holde op med at tænke på guidebøger, og andres anbefalinger anbefalinger. Jeg vandrer bare tilfældigt rundt og afventer, hvad der sker. Det giver nogle helt anderledes og fede oplevelser.

3 Kommentarer
 1. Kenneth Karl Nielsen
  Victoria fra Nordombord 1 år siden

  Det er et meget spændende spørgsmål! Vi rejser kun med håndbagage efterhånden, og så kan en guidebog godt fylde lidt for meget – især hvis man skal besøge flere forskellige lande på samme tur 😀 Tidligere har vi også oplevet, at informationen ikke er opdateret eller, som du skriver, at alle andre har fundet vej til de samme hoteller og oplevelser. Til gengæld låner vi ofte en masse forskellige guidebøger, inden vi tager afsted – der er meget god inspiration i dem, og de giver et rart overblik 🙂 Hvordan mon det bliver om et par år? Måske vil flere og flere bruge blogs og PDF-versioner?

 2. Kenneth Karl Nielsen
  Tea 1 år siden

  Jeg køber rejsebøger brugt og kan jeg ikke finde en god brugt rejseblog, så bruger jeg internettet.

 3. Kenneth Karl Nielsen
  Trine Handskemager 1 år siden

  Kære Kenneth, Gennem tiden har jeg også købt en del guidebøger, oftest i form af e-bøger, som kan gemmes på telefon eller iPad. Jeg rejser for det meste kun med håndbagage, så det er blevet lidt en sport, at finde det letteste af alting. Jeg glemmer bare, at bruge dem på rejserne 😉
  Inden rejsen læser jeg mest rejseblogs, ser Youtube videoer og kigger på Instagrambilleder. Der er heldigvis mange måder at forberede sig på.

  Glædelig jul & godt nytår!
  Kh Trine

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

KONTAKT OS

Vi er her ikke lige. Men du kan sende os en email og vi skriver tilbage til dig inden for 2 arbejdsdage.

Sender

© 1999 Backpacker Planet – mødestedet for rygsæksrejsende.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account