This topic is empty.

 • Forfatter
  Indlæg
 • #3534439
  Anonym DanielJohansen

  Hej

  Jeg rejser til Malaysia om et par dage og har planlagt at rejse rundt primært på Borneo og det sydlige Indonesien i et par måneder. I dne forbindelse har jeg et par spørgsmål som jeg håber nogle af jer kan svare på. Er der nogle der har gode erfaringer med tour operators til Mt Kinabalu? Hvem kan anbefales og hvad skal man regne med prismæssigt? Jeg er klar over der kan være rift om pladserne:s

  Hvordan kommer jeg nemmest fra det nordlige Borneo (Sabah-Sarawak) til et sted i nærheden af Komodo Island, Rinca eller Kelimutu? Og er der nogle der kender priser på at besøge øerne, trekke på Kelimutu eller dykke ved Komodo Island? Vil meget gerne høre hvilke erfaringer I har gjort jer:)

  Alle input er meget velkomne og værdsat. På forhånd tak:)

  #3534443
  Anonym Claus

  Det sidste først:

  Det nemmeste er at købe en billet med Airasia.com fra Kota K til Bali (Denpasar) Bemærk at du er nødt til at købe to enkelte billetter. Fra bali tag med Perama (relativt dyrt) eller tag med en båd til Lombok og Sumbawa. Det tager lidt tid men er ikke umuligt. På Sumbawa er der masser af bureauer, der kan tage dig på en tur til Komodo.
  Det var ikke specielt dyrt men jeg var der i lavsæsonen (jan mdr). Hvor meget dyrere det er blevet, ved jeg ikke, men Indonesien er generelt billigt.

  Mount Kinabalu beøsgte jeg i jan mdr, det er lavsæson, men mit indtryk var, at der var masser af guider og bureauer. Også til højsæsonen. Pris 800 ringit.

  mvh
  Claus

  #3534449
  Anonym Claus

  Du kunne jo også overveje at flyve til Singapore eller Jakarta fra Kota K og så tage videre derfra.

  Bukit Lawang i det nordlige Sumatra er en anden mulighed for at se orangutanger. Med garanti. Der ligger et rehabiliteringscenter i nærheden, meget mindre turistet end på Borneo.

  Næmeste større by er Medan, et stykke fra Komodo, men at flyve indenrigs i Indonesien er meget billigt og der er mange fly.

  Det var slet ikke noget problem at finde en guide til mt Kinabalu og området er meget lille. Hvis du er på udkig efter noget billigere at bo i, skal du søge lige udenfor gaten til parken. Her er der masser af hostels og hoteller til noget billigere penge end indenfor parkområdet.
  Igen, jeg var der i lavsæsonen, men der var altså masser af ledige guider. Der er et visitorcenter, hvor man kan se opslag fra guider/turister.
  Du kan jo også spørge andre fra dit hotel om deling af guide.

  mvh
  Claus

  #3534446
  Anonym Claus

  Det er korrekt, at du ikke kan flyve direkte til Bali fra KK, men du kan købe en billet først til Kuala L, og så købe en anden billet til Bali. Der er masser af afgange på begge ruter, det skulle være muligt at booke biletterne uden at skulle spilde en dag i Kuala L.
  Alternativ kan du kan en billet til Singapore og derfra videre. Evt med Jetstar.com.

  Orangutanger kan ses ved Sepilok Orangutang-Center. Det ligger i det nordlige Borneo i Sabah, og er et sted, hvor man tager sig af orangutanger, der ikke har kunnet klare sig i naturen. Det er et lille område og meget turistet, men der er garanti for at se aberne. Lidt zoo-agtigt.
  Alternativt kunne du tage på en tur ud i naturen. 2-3 dage. Der er ingen garanti for at se nogensomhelst, men du har mulighed for at opleve den mikro lille oprindelige del af regnskoven i Sabah, der er tilbage. Palmeolieindustrien styrer området.

  mvh
  Claus

  #3534447
  Anonym DanielJohansen

  Nå for pokker.. Havde bare håbet på en billigere løsning. Umiddelbart koster det små 1.000 kr. alene for at komme derned:s

  Jeg kiggede også på Sepilok Orangutang-Center og synes også det så meget turistet og zoo-agtigt ud desværre. Har ud nogle forslag til hvor man ellers kan komme ud i naturen og se dem? Det behøver ikke nødvendigvis være det nordlige Borneo, for skal mod syd alligevel som du kan høre:)

  ..Og igen tusind tak for hjælpen!:)

  #3534445
  Anonym DanielJohansen

  Hej Claus!

  Tusind tak for dit svar. AirAsia ser ikke ud til at have nogle ruter fra Kota Kinabalu til Bali (Denpasar)..Du må meget gerne rette mig hvis jeg tager fejl eller misforstår dit indlæg. Har du nogle andre ideer til hvordan jeg kommer derned.

  Lige et side spørgsmål. Har du nogle anbefalinger hvad det gælder steder hvor man kan komme ud og se orangutanger?

  #3534448
  Anonym DanielJohansen

  Claus kan du huske hvilken operator du brugte til Mt Kinabalu og selvfølgelig om du kan anbefale dem? På forhånd tak igen:)

  #3534489
  Anonym Perry Dahl Christensen (send_flere_penge@hotmail.com)

  Hej Daniel
  Jeg var der sidste år og har følgende anbefalinger:
  Mt. Kinabalu:
  Gå ind på deres hjemmeside og bestil en pakke der. Alternativt mød op og overnat på en af de nærliggende hoteller og mød op v. selve indgangen v. national parken for at booke en guide og overnatning.
  Hvis du er i god form kan du godt nå at stige op og gå ned på samme dag. Et godt råd til selve opstigningen: Jeg ankom relativt tidligt til der hvor jeg skulle sove og da vejret var godt aftalte jeg med min guide at fortsætte. Det betød at jeg var alene på toppen uden 200 andre turister. Endvidere betød det at jeg kunne sove videre da de andre skulle op kl. 4 om morgenen og så betød det tilmed også at jeg så bjerget i klart vejr, mens dem der steg op om natten blev udsat for massivt regnfald og fik faktisk ikke noget ud af oplevelsen. Vejret er meget omskifteligt og det kan derfor godt betale sig at fortsætte op og ned hvis man kan nå det inden det bliver mørkt og hvis vejret er klart.
  Orangutanger:
  Jeg var både på Sepilok, Semonggoh, Danum Valley, Kinabatangan og Bako. Alle steder så jeg Orangutanger. De to førstnævnte er dog rehabiliteringscentre som kan være lidt turistede, mens de andre er the real deal. Vil klart anbefale Semonggoh over Sepilok. Det er både meget billigere og man så flere Orangutanger og tættere på og der var knap så mange mennesker som Sepilok. Begge steder virkede som om de oprigtigt var interesseret i bevaringen af aberne men var selvfølgelig også bevidste om at de var afhængige af turisternes penge. Semonggoh var dog så billigt (5 RM eller noget i den retning) at de næsten må få støtte andet sted fra. Mit bud er at Semonggoh efterhånden vil blive lige så kendt som Sepilok.
  Dykning:
  Jeg har ikke været i Indonesien, men hvis du alligevel er på den malaysiske del af Borneo bliver jeg nødt til at nævne øerne ud for Semporna, herunder specielt Sipadan. Det er verdensklasse dykning. Jeg havde to fulde dage ved Sipadan og så på en dag (3 dyk) alene 30-50 revhajer, 30-50 skildpadder, kæmpe stime af barracudaer, store stimer af andre større og mindre fisk, blæksprutter og et rigtigt rigtigt sundt koralrev. Det er anbefalelsesværdigt at du er god dykker og du bør mindst have advanced open water. Det er wall dives og bunden er på 600 m så det er en god ide at have styr på sin bouyancy (stavning?). Også de øvrige øer byder på rigtig god dykning og sandstrandene er hvide. Specielt Sibuan og dykning ved den nedlagte olieboreplatform ved Mabul er fantastisk. Jeg dykkede med “Sipadan Scuba” og kan kun anbefale dem. Du kan bestille og betale pakker online og det er en god ide at bestille i forevejen, da samtlige dykkercentre deles om kun 120 daglige pladser til Sipdadan. dykkercentret er “No bullshit”, ikke nødvendigvis de billigste, men vægter stadig kvalitet og sikkerhed højt. Eneste downside er at de er placeret i Semporna og turene til Sipadan kan derfor godt blive meget lange ift. hvis man f.eks. bor på Mabul.
  Hilsner fra en lettere misundelig backpacker der mindes en fantastisk tur på Malaysisk Borneo.
  Rigtig god tur 🙂

  #3534490
  Anonym Perry Dahl Christensen (send_flere_penge@hotmail.com)

  En tilføjelse til Orangutangerne:
  Danum Valley var klart det fedeste sted at se dem “in the wild”. Her så vi også mange andre aber bl.a. red leaf monkeys. Nogle af aberne hænger i træerne lige ud for centret og vi var faktisk så heldig at se nogle orangutanger der parrede sig fuldstændig ligeglade med vores tilstedeværelse.
  Danum Valley er lavet som et research center og der er derfor både mulighed for at bo i værelser (den dyre løsning til “luksus”-turister) eller på sovesale som er opdelt til hhv. mænd og kvinder (den billige, men stadig ikke SÅ billige løsning til backpackere og forskere. Her er der også mulighed for at lave sin egen mad). Der er nogle afmærkede stier man selv kan gå af, men som udgangspunkt skal man vist have en guide med. Vær opmærksom på at der er en del igler her og jeg må sige at jeg ved præcis hvordan Gordie fra filmen Sammenhold havde det ;-). Kort sagt: Et par gode iglesokker er et must her! De kan købes billigt på Borneo. Kinabatangan var særligt godt til at se næseaber og jeg var også så heldig at se en sjælden gibbonabe som hang i et træ tæt ved lejren og sang. Vær dog forberedt på at Kinabatangan er et sørgeligt syn. Der er kun en smal stribe regnskov tilbage og på begge sider af vejene er der palmeplantager så langt øjet rækker.
  Bako er også et godt sted at se forskellige aber (ikke så godt til Orangutanger), men de fleste er ved hovedkvarteret og der er derfor nærmest ikke nogen pointe i at bevæge sig ud på de ellers mange stier i parken.
  Nå, men som du kan fornemme er der masser af muligheder

  #3534511
  Anonym Perry Dahl Christensen (send_flere_penge@hotmail.com)

  Monkey-man… ha ha ha… Nok snarere wildlife-freak, men ja Orangutanger, næseaber og gibboner er svære at blive trætte af.

  Har ikke været på Sumatra, så jeg kan ikke sammenligne desværre.

  Alle steder jeg nævner er på Borneo. Ulempen er selvfølgelig at Semporna er i den ene ende af Borneo og Semonggoh ligger ved Sandakan i den anden ende af malaysisk Borneo. Et bud kunne være at købe en enkelt flybillet mellem Kinabalu og Sandakan og spare nogle kilometer på vejen, hvis du alligevel ikke skal til Brunei eller opleve noget midt på den malaysiske del af Borneo.

  Manta rays er vel nok det eneste man ikke kan forvente at se på Sipadan. Hvis du er rescue-diver må du også have nogle dyk under vesten, så det burde ikke blive noget problem. Som sagt et af de bedste steder jeg har dykket. Har ikke dykket ved Komodo, så jeg kan ikke rigtigt sammenligne.

  Jeg brugte ikke noget selskab. Jeg kontaktede dem via nettet og telefon da jeg var på Borneo. Her fik jeg bekræftet at der var en åben plads, så jeg mødte op ved indgangen dagen før og betalte guide og park fee. Så tildelte de en freelance guide til mig. Jeg var der i juli/august (kan ikke huske præcis hvornår). Det er selvfølgelig bedst at bestille i forvejen så man er sikker på en plads, men det virkede på mig som om det alligevel er muligt at få en plads på et afbud hvis man kommer et par dage i før. Jeg mødte flere rejsende som havde succes med denne praksis selvom der ikke er nogen garantier. Jeg mener du kan købe direkte gennem firmaet der administrerer hytterne (Sutera Sanctuary Lodges).

  Største problem er om der er plads på Laban Rata. Hvis du mener du kan klare det på en dag hele vejen op og hele vejen ned, så synes jeg du skulle gøre det. Du sparer en del penge på overnatningen som er den væsentligste udgift. Risikoen er selvfølgelig at du kan få højdesyge og bliver nødt til at vende om inden du når toppen. Sålænge du ikke forcerer burde det dog være muligt.

  #3534504
  Anonym DanielJohansen

  Du er en rigtig monkey-man, Perry:) Tak for alle dine raad, det er virkelig super. Jeg vil undersoege det naermere naar jeg naar saa langt. Nu er jeg lige lidt doven..men tillader mig at spoerge alligevel, er alle de steder du naevner placeret paa Borneo? Jeg har hoert om et sted i nordlige Sumatra der vidst hedder Bukit Lawang, har du proevet det og hvordan vil du sidestille det i forhold til de andre steder du naevner?

  Jeg har allerede booket sipadan, men dine levende fortaeller goer det selvfoelgelig bare endnu mere spaendene. Jeg er rescue diver og har dykket til 40mtr saa haaber ikke og regner ikke med det er et problem. Har du andre dykkeroplevelser fra de to lande? Som naevnt tidligere er jeg meget varm paa dykningen ved Komodo Island der ogsaa skulle have en masse manta rays

  Hvilket selskab brugte du til Mt Kinabalu? Og i hvilken maaned var du der? Jeg har hoert at det er meget svaert at faa pladser ved bare at troppe op i peak saesonen nemlig..

  Tak for din store hjaelp igen!

  #3534531
  Anonym Marie

  @ Perry: Jeg skal til Borneo (Sabah) og en uge, og vil rigtig gerne ud i Danum Valley. Boede du i det der Field Centre, som er mest for forskere men også for turister? Og hvordan fik du adgang til at komme derud? Så vidt jeg kan læse mig frem til, så skal man tage til Lahad Datu, finde et kontor og få adgangspas via dem. Men kan man ikke kontakte dem inden for at høre, om der overhovedet er plads?

  Mvh Marie

  #3534536
  Anonym Perry Dahl Christensen (send_flere_penge@hotmail.com)

  @Marie: Ja vi tog til deres repræsentationskontor. Da vi var der, var der stort set ingen forskere eller andre turister og jeg sov i sovesalen sammen med 4-5 andre (plads til 60 -100 eller noget i den retning) og min kæreste havde hele sovesalen for sig selv. Hvis du gerne vil have en hytte er det selvfølgelig nok en god ide at spørge dem inden. Kan ikke huske om man faktisk kan booke i forevejen og så betale ved ankomsten til repræsentationskontoret. Jeg havde noget korrespondance med dem undervejs fordi det også skulle betale med de andre planer jeg havde.

  Der skulle derfor ikke være nogle problemer med at komme derud. Man venter ved deres repræsentationskontor på at de turister som skal ud af national parken, bliver kørt ud. Derefter sørger de ansatte for nye forsyninger og så kører man i hiace eller jeep ind til parken. Embrace yourself, det er en lang tur på dårlige veje i dårligt affjedrede biler.

  God tur 🙂

  #3534545
  Anonym Marie

  @ Perry: Tak for svar. Hvordan kommunikerede du med dem inden du tog derud? Har du en mailadresse eller et telefonnummer? Jeg har skrevet til et par mailadresser, som jeg har fundet frem til på nettet, men har intet svar fået.

  #3534575
  Anonym Perry Dahl Christensen (send_flere_penge@hotmail.com)

  @Marie: Jeg mener jeg ringede til dem.
  Jeg prøvede lige at google det og fandt følgende link:
  http://www.searrp.org/contacts_field_centre.cfm
  Jeg tror du vil få mest ud af at ringe til Lahad Datu Office, da det er dem der står for alt det administrative.

Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 15 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.

KONTAKT OS

Vi er her ikke lige. Men du kan sende os en email og vi skriver tilbage til dig inden for 2 arbejdsdage.

Sender

© 1999 Backpacker Planet – mødestedet for rygsæksrejsende.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account