Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 8 timer, 25 minuter siden af agnellaoral.

• Forfatter
     agnellaoral
    Deltager

Vasaras beigas vienmēr ir bijušas savādas. Liepājā, kur es dzīvoju, septembris vēl nesākas ar dzeltenām lapām, bet gan ar sīku, neatlaidīgu lietu, kas klauvē pie loga kā kaimiņš, kurš aizmirsis atslēgas. Tieši tādos vakaros, kad jūra šņāc un vējš nesažēlojas, man ir ieradums ielīst dīvānā ar planšetdatoru un paskatīties, ko piedāvā tiešsaistes kazino. Ne tāpēc, ka man trūktu naudas vai būtu garlaicīgi — drīzāk tāpēc, ka man patīk pats process. Kā mazs bērns, kurš kratīja Ziemassvētku dāvanu kastes, lai nojaustu, kas iekšā.

Mans draugs Artūrs strādā par programmētāju un vienmēr smejas, ka es esmu “cilvēks, kurš meklē sistēmu tur, kur tās nav”. Varbūt viņam taisnība. Bet tieši šī meklēšana man sagādā prieku. Nevis laimests kā tāds, bet gan mirklis pirms tam — kad pirksts karājas virs ekrāna un prāts ātri pārskata visus “ja” un “kas būtu, ja”.

Tas sākās ar vienu konkrētu vakaru augusta beigās. Ārā lija, un es biju noguris no darba — es strādāju par pārdošanas menedžeri nelielā uzņēmumā, kas nodarbojas ar biroja mēbelēm. Diena bija gara, klienti kaprīzi, un es gribēju vienkārši noslēpties no pasaules. Atvēru vienu no tiem kazino, kurus biju atzīmējis ar zvaigznīti pārlūkā. Tur bija spēļu automāts ar nosaukumu “Book of Ra”. Vecs, klasisks, ar Ēģiptes tematiku. Es to biju spēlējis jau iepriekš, bet nekad nopietni.

Tajā vakarā es nolēmu iemest desmit eiro. Ne vairāk. Tas ir mans noteikums — ja zaudēju, eju gulēt. Ja vinnēju, arī eju gulēt, tikai ar smaidu. Sākumā nekas nenotika. Trīs, četras, piecas griešanās. Ekrāns mirgoja, simboli krita kā lapas. Es jau grasījos aizvērt, kad pēkšņi parādījās trīs grāmatas simboli. Bonusa spēle. Sirds pazuda kaut kur starp ribām. Es sēdēju taisni, kā skolēns eksāmenā.

Bonusa laikā es izvēlējos vienu simbolu — sauli. Un tad sākās. Simboli sāka izkrist tā, it kā kāds būtu nospiedis pogu “veiksme”. Divdesmit eiro, četrdesmit, astoņdesmit. Es neskatījos uz summu, es skatījos uz ritmu. Tas bija kā mūzika. Kad bonuss beidzās, kontā bija 217 eiro. Ne milzīga summa, bet pietiekama, lai es justos kā burvis. Es aizvēru planšetdatoru un aizgāju gulēt ar sajūtu, ka pasaule ir nedaudz maģiskāka, nekā šķiet.

Nākamajā rītā es sāku interesēties par bonusiem. Ne tāpēc, ka gribēju vinnēt vairāk, bet tāpēc, ka man patika pati ekosistēma. Kazino piedāvā dažādus bonusus — depozīta bonusus, bezmaksas griezienus, kā arī vavada promo codes. Es tos meklēju forumos un Telegram kanālos. Dažreiz tie ir vienkārši kodi, kas dod papildu naudu, dažreiz — bezmaksas griezieni konkrētos automātos. Tas nav par naudu. Tas ir par sajūtu, ka esi atradis kaut ko, ko citi vēl nav pamanījuši. Kā slepenu taku mežā.

Es sāku pierakstīt, kuri automāti man patīk. “Gates of Olympus” — jo tur ir daudz kritienu un dinamikas. “Sweet Bonanza” — jo tur ir krāsas un saldumi, kas liek smaidīt pat lietainā dienā. “Starburst” — jo tas ir vienkāršs un skaidrs, kā laba kafija no rīta. Es nesēžu pie viena automāta stundām. Es spēlēju 15–20 minūtes, pēc tam eju prom. Tas ir mans veids, kā saglabāt prieku, nevis pārvērst to pienākumā.

Reiz, oktobra sākumā, es nolēmu pamēģināt vienu no tiem vavada promo codes, ko biju atradis. Tas bija bezmaksas griezienu kods “Sweet Bonanza” automātam. Es to ievadīju, un ekrāns paziņoja, ka man ir 50 bezmaksas griezieni. Neko negaidīju. Vienkārši spiedu pogu. Pirmie desmit griezieni bija tukši. Tad parādījās banāni un āboli. Tad — konfektes. Un tad notika tas, ko es nekad negaidīju: ekrāns pārvērtās par varavīksni. Bonusa spēle ar reizinātājiem. Es sēdēju un skatījos, kā skaitļi aug. 5 eiro, 12 eiro, 30 eiro, 67 eiro. Beigās — 143 eiro. No nekā. No koda, ko es biju atradis starp desmitiem citu.

Tas nav par naudu. Tas ir par to, ka pasaule reizēm pasniedz dāvanas bez iemesla. Un tas ir skaisti.

Protams, es neesmu naivs. Es zinu, ka kazino nav labdarības organizācija. Es zinu, ka mājas puse vienmēr ir pārsvarā. Bet es arī zinu, ka dzīvē ir daudz lietu, kuras mēs darām, zinot, ka tās nav “garantētas”. Mēs braucam ar velosipēdu, zinot, ka varam nokrist. Mēs iemīlamies, zinot, ka varam tikt salauztas sirdis. Mēs spēlējam kazino, zinot, ka varam zaudēt. Bet tas nenozīmē, ka mēs nedrīkstam baudīt procesu.

Esmu iemācījies dažas lietas. Pirmkārt, nekad nespēlēt ar naudu, kuru nevari atļauties zaudēt. Otrkārt, nekad nespēlēt dusmu vai skumju stāvoklī. Treškārt, vienmēr pārbaudīt bonusus — tie patiešām var mainīt spēles gaitu. Un ceturtkārt, ja jūti, ka vairs nav prieka, beidz. Šī nav sacensība. Šī ir izklaide.

Vēl viens stāsts. Novembrī, kad ārā jau bija sniegs un es biju atvaļinājumā, es nolēmu veltīt veselu vakaru spēlēm. Neko citu. Tikai es, tēja un planšetdators. Es sāku ar “Gates of Olympus”. Iemaksāju 20 eiro. Spēlēju apmēram stundu. Bija kāpumi un kritumi. Vienubrīd kontā bija 80 eiro, tad 40, tad atkal 60. Es neizņēmu. Turpināju. Un tad, kad jau likās, ka vakars beigsies bez īpašiem notikumiem, es atkal izmantoju vienu no tiem vavada promo codes, ko biju saglabājis. Šoreiz tas bija depozīta bonuss — 100% no iemaksas. Es iemaksāju vēl 20 eiro, un man bija 40. Tad es pārgāju uz “Starburst”. Un tur notika tas, ko es saucu par “kluso brīnumu”. Nav lielu reizinātāju, nav sprādzienu. Vienkārši stabils, lēns pieaugums. 40 eiro pārvērtās par 110 eiro. Es izņēmu 100 un atstāju 10. Tas bija mans veids, kā pateikt “paldies” vakaram.

Es nezinu, kāpēc es to stāstu. Varbūt tāpēc, ka daudzi cilvēki domā, ka tiešsaistes kazino ir tikai par naudu. Bet man tas ir vairāk par stāstu. Par vakariem, kad lietus klauvē pie loga. Par sajūtu, kad bonusa spēle sākas. Par maziem atklājumiem, piemēram, ka “Sweet Bonanza” reizēm dod vairāk nekā “Book of Ra”. Par to, ka pasaule ir nedaudz neparedzama, un tas ir labi.

Es joprojām spēlēju. Bet tagad es to daru retāk. Varbūt reizi nedēļā. Varbūt reizi divās. Es vairs nemedīju lielos laimestus. Es medīju to sajūtu. To mazo, kluso prieku, kad ekrāns pēkšņi iedegas zaļā krāsā un tu saproti, ka esi vinnējis. Nevis tāpēc, ka esi gudrs. Nevis tāpēc, ka esi pelnījis. Bet tāpēc, ka pasaule reizēm ir dāsna.

Un, ja godīgi, tas ir labākais, ko esmu iemācījies no šīs nodarbes. Nevis tas, kā aprēķināt izredzes. Nevis tas, kā atrast labākos bonusus. Bet gan tas, ka dzīvē ir vietas, kur nav jēgas meklēt loģiku. Kur var vienkārši būt. Kur var vienkārši spēlēt. Un kur var vienkārši pasmaidīt, kad ekrāns parāda kaut ko skaistu.

Es nezinu, vai jūs spēlējat. Es nezinu, vai jūs mēģināsiet. Bet es zinu vienu: ja jūs to darāt, dariet to ar prieku. Ne ar izmisumu. Ne ar cerību, ka tas atrisinās visas problēmas. Bet ar smaidu. Jo, ja jau pasaule ir neparedzama, kāpēc gan nebaudīt šo neparedzamību?

Viser 1 indlæg (af 1 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account