Når man rejser rundt som backpacker kommer man ofte til at gå rigtigt meget. Både i hverdagen, når man går i byer og andre områder – og når man på kortere eller længere vandreture.

Men hvilket fodtøj skal man tage med på rejsen? Det kommer naturligvis an på ens egen smag, hvordan man rejser og hvor man rejser hen.
Meningerne er mange – her kommer nogle anbefalinger fra Backpacker Planets brugere.

Topbillede: Pixabay / Schlumpf98

Tine foretrækker sandaler:
Til min rejse i Thailand og i Borneos jungle klarede jeg mig fint med et par gode sandaler. Der er varmt i det meste ad Sydøstasien, men i bjergområderne i Sapa i Vietnam, kan der godt blive koldt. Kommer man i tvivl kan man købe et par sko dernede i en okay kvalitet til billige penge. Vandrestøvler er for varme i Asien.

Magnus anbefaler et par gode hverdagssko:
Jeg ville vælge en gylden mellemvej: Et par hverdagssko af god kvalitet. Vælg et par der har nok støtte til at vandre i og som er pæne og lette nok til at gå i byen med. På nogle pænere restauranter og klubber i Sydøstasien vil I blive afvist, hvis I kommer i sandaler, og sko fylder væsentlig mindre i tasken end støvler. Sko en den type ville fint kunne bruges efter jeres rejse.

Janni foretrækker sneakers/gummisko:
Valg af fodtøj på rejsen kommer helt an på, hvilke planer man har. Hvis du skal trekke lidt i en jungle, -hvor meget snakker vi så?? Hvis det er en dag eller to, hvor du regner med at gå omkring cirka 30 km. om dagen, vil jeg mene, at et par gummisko er ok. Dog er det vigtigt for dine fødder, at dine sneakers/gummisko er gået GODT til, så de ikke giver vabler og at dine fødder kan ånde i skoene.
Og ja vandrestøvler er dyre, men også gode. Dog har jeg været meget uheldig med et edder dyrt par på en trekking tur i en jungle, så brug fornuften, så skal det nok gå.

Lisbeth foretrækker vandrestøvler:
På rejsen skal jeres fødder skal bære jer rundt i flere måneder, mens I rejser. Køb noget ordentligt fodtøj; det er basis udstyr, som I ikke skal gå på kompromis med, synes jeg.

Det er tilrådeligt på trek, at bruge fodtøj på rejsen som giver god støtte og som har effektivt greb i underlaget.
Køb dem hjemmefra og ‘gå dem til’ inden I tager afsted, så I ikke skal bøvle med vabler og andre skader, når I er afsted. Gode vandrestøvler kan fås fra cirka kr. 500.

Eline siger det kommer an på rejsemålet (redaktionen anbefaler):
Jeg er normalt stor fortaler for brug af vandrestøvler, men det kommer naturligvis an på rejsemålet og vandreområdet.
Jeg har selv vandret alpint i Europa og Himalaya og der er vandrestøvler helt nødvendige.

Mit kendskab til vandring i Thailand fortæller mig at det ikke på samme måde er et must. Det skyldes dels højde og underlag som ikke er så barsk som fx i Nepal, og dels varme og fugt. Jeg ville aldrig selv få vandrestøvler på i Thailand! De er alt for varme! Og jeg havde faktisk mine støvler med… De lå bare i tasken hele tiden. Men smag og behag er jo forskellig.

Som fodtøj på rejsen i Thailand ville investere i et par rigtig gode trekking sandaler. Jeg har været super glad for mine Teva Terrify. De er ikke kønne men har super god stødabsorbering, sidder godt fast, kan strammes ind og ud så de passer til foden og er i det hele taget meget behagelige at gå i.
For mig er vandresko heller ikke det store hit: de er smådyre og de giver ikke den støtte i anklen som en vandrestøvle gør, og som er noget af det vigtigste ved bjergvandring. Hvis I vil vandre i sko, hvilket jeg ville vurdere var fint til Thailand, så brug et par gamle sportsko som gerne må blive mudrede og beskidte, men lad være med at købe et par dyre, fancy vandresko. Specielt hvis I aldrig regner med at bruge udstyret igen.

Medbring et par sko I går godt i hjemmefra, invester i et par virkelig gode sandaler som I både kan bruge til trek men også ellers. Komfort er vigtigt!! Sådanne sandaler er ikke et kønneste, men backpackermoden er alligevel ofte alternaivt :).

Lad være med at medbringe en masse pæne sko til hvis I vil på club eller diskotek i Thailand – Bangkok er fyldt med pæne, billige ting. Køb det I har brug for det. Det er efter min erfaring sværere at finde gode, vandresandalaer a la Teva. Jeg brugte mange timer på at lede efter et par til min kæreste da hans var blevet spist af en hund… Vi fandt kun en billig kopi som gik i stykker efter en uge. Det var der i mod nemt at finde pæne sko og sandaler:)

KC, som har rejst i Sydøstasien siger:
Jeg havde mine Nike Free sko på, et par sandaler (af mærket tamaris, så det var langt fra vandresandaler) og et par havaianas med i tasken.
Trekkede diverse steder, og de var virkelig gode. Hårde stigninger, rullende sten og glat underlag var ikke noget problem.

Det gode ved Nike Free er desuden at foden får lov til at ånde, hvilket er rart, når man går rundt i en varm jungle. Desuden tørrer de hurtigt, så hvis i går gennem fugtige områder.
De vejer ikke ret meget og kan mases ned i tasken, når man hellere vil gå med klip-klapper. Fancy sko er billige i Asien, så skal i i byen, så køb et par dernede.

Jesper siger:
Der er lidt en smagssag, hvilket fodtøj at man vil have med på backpackerrejsen – tidligere rejste jeg altid med vandrestøvler, det gør jeg aldrig længere.
Et par gode vandresko kan være ganske flotte og bruges til daglig brug også. De er lettere og fylder mindre, men de støtter naturligvis ikke som vandrestøvler..
Sandaler er uundværlige – Jeg har altid et par gode trekkingsandaler, som jeg bruger ALLE steder på nær steder med kryb (I junglen o.lign). Mange har bare klip klapper eller et par gode sandaler uden støtte.
Husk dog på at vandrestøvler/sko skal gås til og skal købes i god tid inden i skal ud på længere vandreture.

Helle siger:
Af erfaring vil mene, at vandresko, løbesko eller lignende samt sandaler er en fin kombination. Man kan hurtigt komme til at gå en del der nede, og på grund af krybdyr mm er det en rigtig god ide altid at have et par gode sko i nærheden.

Lise siger:
Jeg havde bare vandre sko og vandre sandaler med på min rejse til Australien. Det var fint. Brugte nok mest sandalerne, da det jo som regel var ret varmt. Nogle gange bare med sokker i, så jeg ikke blev skoldet på fødderne.
Tag altså både støvler og sandaler med, især hvis det er meningen du vil ud og trække lidt, er det godt at have et par ordenlige støvler på.
Det er bedst bare med et’ par sokker, det er ikke så godt med to par der gnider sig op ad hinanden. Du kan købe nogle der ikke er så tykke i en af friluftbutikkerne, de koster ikke så meget.

Peter siger:
Jeg foretrækker helt klart vandrestøvler til trekking. Det skyldes, at de støtter bedst om anklerne, så man ikke vrider om. Man kan også lave vandområder, vådbevoksning mv uden at få våde fødder.
Ulempen ved støvler er, at de fylder meget i bagagen. En god løsning på dette er, at man altid har støvlerne på, når man rejser rundt mellem forskellige byer.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account