Min kæreste og jeg har været på vores livs Afrika-eventyr. Vi kørte fra København til Cape Town i en Land Rover og boede i et telt på taget af bilen.

Undervejs havde vi fantastisk mange dejlige oplevelser, og fik et meget anderledes og meget mere positivt billede af Afrika, end det der tegnes i medierne. Herunder kan du læse om 10 af vores største oplevelser, og nederst i artiklen kan du læse om den bog, som vi har skrevet.

1. Cape Town, Sydafrika

Hvis du er til storby, spændende kultur og vild natur i en stor treenighed, så må du bare opleve Cape Town. Udover at bære på den spændende historie om Nelson Mandela og apartheid, så gemmer byen også på naturskønne områder. Ikke langt fra centrum, kan man tage en kabelbane op til Table Mountain og nyde udsigten over byen, Robben Island og Sydatlanten. Der ligger vinområder op mod byen og man er et skarn, hvis man ikke mindst én gang, tager på en vingård til vinsmagning.

Smukke Afrika

2. Namib Naukluf Park, Namibia

Er den største nationalpark på dette kontinent og beskrevet som verdens ældste ørken! Den største attraktion i parken er Sossusvlei. Sossusvlei er en tør salt og ler “sø”, som er omgivet af røde sandbjerge ligeså store som højhuse.

”Dune nr. 45” er stedet, hvor man med møje og besvær bør kravle op før solen står op. På den smalle ryg af det røde sandbjerg kan man nyde en smuk solopgang, hvor man kan se ud over landskabet og se, hvordan sandet fra de omkringliggende sandbjerge changerer i solens første stråler – fra varm orange, til helt dybrøde farver. Skyggernes konturer bliver helt tydelige silhuetter fra de andre sandbjerge på den flade jord, der er mellem bjergene. Udover dagens motion og den smukke solopgang så venter der den sjoveste løbetur ned af bjerget. Sandet er helt løst, og det føles som igen at være en legende 8-årig, der næsten vægtløs kaster sig ned i dynger af sand, som skrider under vægten fra ens fødder.

3. Cape Cross Seal Reserve, Namibia

Hvor Sydafrika er kendt for sin bestand af nuttede pingviner, så er sælreservatet i Namibia noget mere ukendt, men ikke desto mindre en kæmpe oplevelse. Omkring 100.000 sæler holder til på denne strand. Det skaber en utrolig støj og ikke mindst kraftig lugt af rådden fisk (måske ikke det bedste salgsargument, men lugten overskygger ikke oplevelsen!). Sælerne yngler i november og december måned, og det er på dette tidspunkt noget helt særligt at besøge dem.

Vi besøgte dem i februar og her vrimlede det med de kæreste, lidt større, sælunger med store blå øjne. De lå på stranden så langt øjet rakte. Sælerne sov tungt i solen, andre hoppede rundt og legede i vandet mens ungerne diede hos deres mødre. Nogle viste tænder og bed ud efter hinanden, for at afmærke deres territorium. Deres poter kan, som den eneste sælart, dreje ind under kroppen så de kan gå som en søløve. De har udvendige ører, som ligner et lille tæt sammenrullet blad, der er stukket ind i pelsen.

Der er lavet et stisystem man kan gå på, så man går lidt på afstand af dyrene. De syntes om at ligge på stierne, der er lavet af mørkt træ, som sikkert bliver dejlig varmt i solen, men flyttede sig når man kom tæt på dem.

Det fantastiske dyreliv i Afrika

4. Okavango-deltaet, Botswana

Ser ud som et forstørret billede af Monets Haver. Fine åløb og områder helt dækket af store åkander i blomst. Deltaet er et sumpområde dobbelt så stort som Sjælland. Det er nemt at finde på ting at lave her. Mange tager på sejlture rundt i sumpen, men jeg vil klart anbefale (hvis pengepungen er til det) at købe sig til en flyvetur hen over området. Flyvemaskinerne er små og derfor må de også flyve tættere på jorden, dette giver en helt unik mulighed for at tage på en flyvende safari og kigge på de mange tusind dyr, der nyder godt af sumpens madskattekammer.

5. Ngorongoro-krateret, Tanzania

Jeg blev blæst bagover af den naturlige skønhed og harmoni, som findes her. Krateret er på 260 km2 og har sit eget økosystem. Det er hjemsted for mere end 25.000 af de større pattedyr. Man køber en tur ned i krateret, ofte i en gammel Land Rover eller Toyota, der er bygget om så man sidder højt og kan kigge ud over buskads og græs. Jeg havde det, som om jeg var med i en scene fra Løvernes Konge. Det var helt vildt så mange dyr vi så. Løver, næsehorn, flodheste, zebra, antiloper, gnuer, vortesvin, hyæner, flamingoer for bare at nævne nogle af dem. Dyrene havde alle travlt med hver deres gøremål, nogle jagede, andre spiste og andre lå og nød solens varme. – jeg kunne være blevet der i dagevis og ladet dyrene underholde mig.

6. Siboli National Park, Kenya

Er en temmelig ukendt nationalpark lige ved Lake Turkana. I 1972 fandt man et 2 millioner år gammelt forstenet menneskekranie, og det er egentlig grunden til, at der nu er lavet en nationalpark. Den er med på denne liste, fordi køreturen til og fra parken er vildt spektakulær. Her kører man på smalle stenede veje forbi små stammebyer. Hvis du har lyst til at opleve Afrika, som ikke er ødelagt af turister, men som desværre også er helt utrolig fattigt, så besøg dette sted. Stammerne bor i kuppelhuse lavet af grene og nødhjælpsposer. Børnene er enten nøgne eller bærer som de voksne kun et lændeklæde. De har hår opsat med rødt mudder, og er blevet tatoveret i hoved og på krop med små sorte prikker i forskellige mønstre.

På vejen er der mange bomme for at få forbipasserende til at stoppe og vise pas. Vejen fungerer nemlig også som grænseovergang mellem Etiopien og Kenya. Når man stopper ved disse bomme, kommer det myldrende med nysgerrige børn og voksne, som vil se, hvem der er kommet så langt ud i ødemarken.

Lalibela i Etiopien

7. Lalibela, Etiopien

Er en smuk gammel hellig by med 11 forskellige klippekirker. Kirkerne er blevet hugget ud af klippevægge og grundfjeld. Alt: vinduer, søjler, trapper, tagrender er udskåret i en og samme sten. Ofte går man rundt på toppen af kirken. Kirkens tag følger klippens form, så det er først, når man har snirklet sig ned gennem smalle stentrapper og helt ned til kirkens indgang, at man virkelig ser, hvor store de er og kan beundre de kæmpe kirkerum. Klippekirkerne blev i 1978 optaget på UNESCO’s Verdensarvliste.

Når du nu alligevel er i Etiopien, så må du ikke snyde dig selv for deres honningvin Tej og deres fantastiske sovser, som bliver serveret på en surdejs pandekage. Pandekagen kaldes for injera og spises ved, at man brækker et stykke af dejen, dypper den i sovsen og putter den i munden. Injera er på den måde både tallerken, bestik og mad!

Dejlige Afrika

8. Khartoum, Sudan

Hovedstaden i Sudan. Khartoum er kendt som byen, hvor de to Nil-floder mødes. Den hvide Nil, der kommer fra Victoriasøen og den blå Nil, der flyder vest for Etiopien mødes her og bliver til en kæmpe flod, som flyder videre mod nord i retningen mod Egypten. Khartoum er bygget midt i ørkenen og er som en kæmpe forvokset sandkasse, hvor man går rundt mellem huse bygget af sand, mudder og sten. Lige som vi i Danmark kan have sne liggende i gaderne, så er her kæmpe bjerge af sand rundt om på veje, rabatter og hushjørner. De flytter sig afhængig af, hvordan vinden blæser.

Det meste af Sudan minder om at køre i en kæmpe ørken og tørt bjerglandskab, med små byer spredt langs den store hovedvej, der går gennem landet. I Khartoum mærker man dog, at dette er en storby med de tilbud, det nu fører med sig, men forvent ikke store shopping gader og centre. Det er her Arabien møder Afrika og omvendt og derfor finder man spændende restauranter, caféer og ikke mindst kultur.

9. Giza pyramiderne, Egypten

Jeg synes ikke man på sådan en liste, kan komme uden om at nævne de smukke gamle pyramider (egentlig er der utrolig mange steder som burde nævnes…men det må blive i en ny liste). Pyramiderne er et forunderligt syn. Men lige så fantastiske de er, lige så lidt charmerende er masseturismen i området også. Kom tidligt om morgenen, for at komme først og mærke roen på stedet, mens de andre turister stadig sidder på hotellet og spiser morgenmad.

Vidste du at Sudan også har pyramider og faktisk endnu flere end i Egypten? Som en lille bonus til nr. 9, så er det på sin plads også at nævne Sudans pyramider. De er forholdsvis ukendte, ikke lige så store, til gengæld har du dem næsten for dig selv, og så er sudaneserne utrolig søde og gæstfrie. Da vi besøgte pyramiderne stoppede en sudanesisk familie os og spurgte om vi ville hjem til dem og drikke te. Det takkede vi selvfølgelig ja til!

10. White Desert, Egypten

Det føles vitterligt som at køre rundt i et månelandskab (ikke at jeg har prøvet det, men det er sådan jeg forestiller mig det ser ud). Fuldstændig goldt landskab uden nogen former for vækster. Til gængæld er der træhøje sandformationer i alle mulige afskygninger, og kørslen bliver aldrig ensformig. Und dig selv en overnatning eller flere derude. Her får du de smukkeste stjerneklare nætter og en måne, der lyser så kraftigt, at den får dig til at kaste skygge.

Vil du læse mere om at rejse i Afrika?

Listen er inspireret af en rejse fra det nordlige, mod det østlige og den sydlige del af Afrika. Forfatteren til blogindlægget har udgivet bogen ”På afrikanske omveje”. Bogen tager dig med på en køretur fra København til Cape Town og fortæller om de spændende mennesker og oplevelser, der dukker op på vejen.
Det er historien om flygtningene fra Syrien, som de rejste sammen med over Middelhavet. Mekanikeren, som de boede hos i Sudan samt hvordan de blev taget som gidsler i Etiopien og om det nærgående politi i Tanzania.
Bogen kan købes i landets boghandlere eller ved at klikke på bogen herunder:

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account