Lone tabte sit hjerte til orangutangerne og boede endda i en årrække blandt alle aberne i Borneos jungle.

Orangutangen er en af de aber, der ligner mennesket mest, og som er tættest på at blive udryddet. Orangutangerne findes kun i Indonesien og Malaysia. De lever på Borneo og Sumatra – og ikke på fastlandet i Malaysia. Gennem det sidste årti er bestanden af orangutanger halveret, så der nu er ca. 40.000 tilbage i hele verden. Orangutangerne forsvinder fordi deres levesteder fjernes, når regnskoven fældes.

Globetrotteren

Humphrey Watchman

Foto: Humphrey Watchman

Lone Dröcher Nielsen har altid været fascineret af rejselivet og det at møde andre mennesker og andre kulturer. Efter hun blev student, brugte hun nogle år på at se en del af verden. Hun var bl.a. et år i USA, et år i Norge, et år i England samt fire måneder i Grækenland. Lone Dröcher Nielsen har altid haft svært ved at sidde stille, og årene i udlandet gjorde ikke hendes rejselyst mindre. Derfor var det ikke en tilfældighed, at Lone Dröcher Nielsen blev stewardesse med dertil hørende frynsegoder og gode rejsemuligheder. I de ti år Lone D. Nielsen arbejdede som stewardesse, så hun store dele af verden, og samtidig benyttede hun sig af muligheden for at holde kortere orlov, så hun kunne udforske områder i flere måneder af gangen.

I dag, hvor Lone D. Nielsen er bosat på Borneo, oplever hun en del rejsende, der kommer forbi for at se den smukke ø. I vores snak med Lone D. Nielsen spurgte vi ind til, om hun har et godt råd til folk, der rejser rundt med rygsæk. Lone svarede prompte, at rygsækrejsende til tider udviser for lidt respekt for den lokale kultur. Hvis det fx er et muslimsk land, bør pigerne ikke gå rundt i små soltoppe o. lign. Man bør sætte sig ind i, hvordan kulturen er, der hvor man rejser og så respektere den kultur!

Lone D. Nielsen rejser ikke så meget for tiden – det levner orangutangerne ikke tid til. Men hun drømmer stadig om det. Øverst på hendes ønskeliste er en nærmere udforskning af Indonesien!

Fra Aabybro til Borneo
Lone D. Nielsen er født og opvokset i Aabybro, en mindre by nord/vest for Aalborg. Gennem Lone D. Nielsens barndom var der ikke mange tegn på, at hun skulle ende op med at passe orangutanger på Borneo. Hun har dog altid været meget glad for dyr og mindes ofte, da hun som barn sad i familiens hundehus og legede med edderkopper og andre smådyr. Eller da hun i folkeskolen var i praktik i Aalborg Zoo, hvor hun virkelig lærte dyrelivet at kende.

Lone D. Nielsen er dybt fascineret af dyr – alle dyr. Hun har ikke nogen speciel forkærlighed for orangutanger, og det er helt tilfældigt, at det lige blev dem, Lone D. Nielsen dedikerede sin arbejdskraft og kærlighed til. Mens Lone D. Nielsen stadig arbejdede som stewardesse, tog hun en kort orlov og var med i et projekt med bjørne i Nepal. Projektet havde hun fået kendskab til gennem organisationen Earth Watch, der formidler kontakt mellem almindelige mennesker og forskellige projekter. På et senere tidspunkt fik Lone D. Nielsen lyst til at deltage i et andet Earth Watch projekt – med orangutanger. Hun deltog i projektet i 14 dage, hvorefter hun fik lov til at blive i nationalparken, hvor det foregik, for at hjælpe med orangutangerne.

Nu havde Lone D. Nielsen tabt sit hjerte til orangutangerne, og selvom hun stadig var ansat som stewardesse, vendte hun af flere omgange tilbage til nationalparken og de små aber. I 1995 kvittede Lone D. Nielsen sit job og blev fuldtidsorangutangpasser på Borneo.

Orangutangerne
Orangutangen er en af de aber, der ligner mennesket mest, og som er tættest på at blive udryddet. Orangutangerne findes kun i Indonesien og Malaysia. De lever på Borneo og Sumatra – og ikke på fastlandet i Malaysia. Gennem det sidste årti er bestanden af orangutanger halveret, så der nu er ca. 40.000 tilbage i hele verden. Orangutangerne forsvinder fordi deres levesteder fjernes, når regnskoven fældes. På Borneo fældes en del regnskov for at gøre plads til palmeolieplantager. Palmeolie bruges bl.a. til håndsæbe, sæbe og madolie. I Europa er England en af de største aftagere af palmeolie. Hvis orangutangernes liv skal sikres, er det derfor vigtigt, at udryddelsen af regnskoven stoppes.

Lone bor i dag i Wales
Lone har ikke boet på Borneo de seneste år. Hun blev syg af overanstrengelse og kan ikke længere holde til livet i troperne. Derfor arbejder hun i dag på projektet fra sit hjem i Wales men rejser til Borneo flere gange om året. Du kan læse mere om Lone og orangutangerne her: www.redorangutangen.dk og her http://www.redorangutangen.dk/

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account