Dykkerbogen

Jeg hørte om Dykkerbogen allerede inden den var udgivet, og har siden glædet mig til at læse den. Min baggrund for denne anmeldelse er, at jeg har snorklet en masse spændende steder, både i asiatiske og afrikanske lande. I 2010 fik jeg endelig taget dykkercertificat på Koh Phi Phi i Thailand og jeg har derefter kun nået at dykke i Mexico ved Cozumel.

Titel: Dykkerbogen
Forfatter: Peter Leidersdorff
Sider: 280
Pris: kr. 299,- | Køb bogen hos Saxo

Dykningen er for mig, en endnu mere fantastisk oplevelse end snorkling, fordi det giver mulighed for at komme tættere på og bevæge sig langt mere frit – intet bøvl med bølger og vand i snorklen. Jeg er altså relativ nybegynder med 6 dyk, men med mod på meget mere. Og dertil kommer timingen i udgivelsen af Dykkerbogen fantastisk godt til mig – jeg vil vide hvor jeg får de bedste dykkeroplevelser.

Mine forventninger
Forud for modtagelsen af bogen havde jeg nogle forventninger til bogen.

1. Jeg ville bruge bogen til at finde ud af hvor mine næste 5 ture med dykning skulle gå hen

2. Jeg ville lære mere om fiskene. Jeg er piv ringe til at fortælle, hvilke fisk jeg har set, fordi de ser ret ens ud i mine øjne. Så bogen skulle lære mig at “kende mine fisk”.

3. På en god dag ville bogen også hjælpe mig med at blive en bedre dykker. Måske en række tips til hvordan man lærer at manøvrere præcist i vandet, eller håndterer strøm osv.

Førstehåndsindtryk af Dykkerbogen
Jeg havde to meget tydelige førstehåndsindtryk: Bogen var i et langt større format end forventet, og hold da kæft nogle fede billeder.

Bogen er tæt på 300 sider, vejer en del og er ret stor også. Det er på godt og ondt. I den størrelse kommer den ikke med på rejse – det vil tage for mange kilo af min kuffertvægt. Det fede er, at billederne for alvor kommer til sin ret. Det er virkelig flotte billeder, og der er ingen tvivl om at bogen bæres af billederne.

Til tider vil jeg sige, at der er lige i underkanten af tekst, fordi der i stedet er gjort plads til flere billeder. Men flot og inspirerende er det.

Hvad synes jeg så om Dykkerbogen?
Bogen er overordnet set delt op i tre dele:

1. Typer af dyk
2. Fisk
3. Dykkersteder

Typer af dyk
Rigtig fint for mig at få skitseret på en struktureret måde, men for en mere rutineret dykker, så er dette område af bogen nok ikke ny viden.

Fiskene
Nu vil jeg dykke med hajer! En hel del fisk beskrives og vises, og specielt en lang række hajtyper beskrives. En kold december aften får man lyst til at komme af sted med det samme. Det er super lækkert med de mange gode billeder, og beskrivelsen af fiskene.

På den mindre positive side savner jeg en oversigt, som jeg kan tage med på næste dykkertur. Jeg havde troet at bogen skulle blive min rejsekammerat, så jeg kan kigge på billeder, når jeg kommer op af vandet. Men der er ikke nok forskellige fisk, der er ikke lavet en overbliksside, og bogen egner sig som tidligere nævnt ikke til at tage med.

Hver fisk vurderes på nogle punkter, herunder om den er farlig. Her kunne forfatteren med fordel have lavet en pointskala; En muræne omtales som farlig fordi bidet gør meget ondt – men det betyder jo ikke at man ikke skal dykke hvor der er muræner. Derimod vil jeg nok i højere grad holde mig fra de helt grimme hajer. En skalering kunne gøre det mere tydeligt om man skal holde sig oppe, eller om man “blot” skal være lidt varsom i nærheden.

En sidste lille ting – personligt havde jeg foretrukket at alle navne på fisk var på engelsk overalt i bogen, da alle dykkerstederne omtalt er i udlandet. Men det er formentlig en smagssag.

Dykkersteder
Der er omtalt rigtig mange dykkersteder, på tværs af lande og dyk-typer. Det er super brugbart, det giver mig et konkret redskab til at overveje, hvor jeg vil hen næste gang jeg skal dykke. Det er inspirerende, og giver mig info om hvilke fisk jeg kan forvente at se.

Hvis muligt havde det været fint at give % sandsynlighed, for at man ser den pågældende type fisk. Det nytter ikke jeg rejser til Zanzibar for at se delfiner, hvis det kun er med 5% chance – så bør jeg tage til Dolphin Reef i Israel i stedet.

En af de ting jeg savner mest i dette område af bogen er overblikket. Jeg har læst om en masse steder og har ikke helt indtrykket af hvad jeg skal prioritere højest. Rundt omkring er det nævnt “Dette sted er nok på en top ti liste” – så hvorfor ikke vise top ti listen? Et par top 10 lister over dykkersteder ift. forskellige ønsker ville være perfekt, fx “Top 10 steder til et dyre-rigt dyk ved rev”.

Konklusion
Mit samlede indtryk er at det er en god og inspirerende bog, med masser af viden og fantastiske billeder. Jeg kan uden tvivl bruge den til at beslutte hvor jeg skal hen og dykke. Jeg savner lidt overblikket, specielt ift. dykkersteder, og mest af alt savner jeg noget personlighed i bogen. Hvor har forfatteren selv været og fået vilde oplevelser? Lidt groft sagt kunne bogen være skrevet af alle der vil bruge (enorm) tid på at researche, jeg føler ikke jeg har fået noget helt unikt fra forfatteren Peter.

Ift. mine forventninger, så kan jeg klart bruge bogen til at blive inspireret til næste dyk og finde 5 fede steder. Det kunne være gjort lettere for mig, men jeg har den input der skal til. Jeg har fået et rimelig godt indtryk af fiskene, selvom jeg føler der mangler nogle. Endeligt så lærte jeg ikke noget om hvordan jeg bliver en bedre dykker, men det er helt fair – det er nok lettere ude i vandet og der skal også skæres et sted.

En mere rutineret dykker vil ganske givet også få noget ud af de 200 sider, der omhandler dykkersteder, da de færreste formentlig har været hele vejen rundt.

Jeg har påpeget nogle af de ting jeg mener vil have forbedret bogen, men det betyder ikke at det er en ringe bog. Tværtimod. Jeg vil give Dykkerbogen 4 ud af 5 fisk, og så vil jeg bruge resten af vinteren på at udvælge de næste dyk og nyde billederne!

Læs mere på Dykkerbogen på Dykkerbogens egen hjemmeside.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account