Over verdens tre mægtigste bjergkæder i en 2 CV

Nina Rasmussen beslutter sammen med sin mand, Hjalte Tin, og parrets gode venner, antropologen Kirsten og lægen Niels, at tage på deres livs køretur sammen. De vil køre over verdens tre mægtigste bjergkæder, Himalaya, Kakakorum og Hindu Kush, i deres gamle 2 CV’ere.

Forfatter: Nina Rasmussen, 2000
Forlag: Munksgaard/Rosinante
Rejsebeskrivelse, Rosinante
218 sider
ISBN 87-621-0167-6

De beslutter at få bilerne sendt med skib fra Hamburg i Tyskland, til Karachi i Pakistan, mens de selv vælger at tage turen med fly. Da de når frem, må de bestikke 80 havnearbejdere for at få bilerne udleveret, og så kan turen begynde.

Vovemod og eventyr
Med deres store rejseerfaring, uovertruffen opfindsomhed og med samme vovemod, som de havde i deres unge dage, kommer de helskindet gennem Pakistans mest øde og halsbrækkende egne. Dog oplever de alle, på et eller andet tidspunkt, at være udsat for de rejsendes typiske maveonder og hvad dertil hører, samt forskellige former for højdesyge, der kommer til dem oppe i de tyndere luftlag.

Deres kære biler kommer ligeledes ud for alskens problemer, som blandt andet Hjalte selv, og en ikke helt ueffektiv troldmand i byen Lahore, med snedige påfund får klaret, med blandt andet tape og stumper af grene.

Sammen kører bilerne og deres passagerer, gennem Pakistans varme landskab, hvor man finder alt fra store flade ørkenområder, over Indus’ voldsomme vandmasser, til verdens højeste bjergmassiver med helårssne på toppen. Og lige fra storbyerne, som Islamabad, Gilgit og Quettas, pulserende virvar, til de mindste lerhytter og træskure, ser de landet fra en anden vinkel, end nogen anden turist vil opleve. 

Møde med lokalbefolkningen
Alle steder møder de befolkninger, der med deres berigende nysgerrighed og gæstfrihed, åbner nye sider af landets kulinariske egnsretter, klæder og kulturer, for de fire eventyrere. Indbyggerne alle steder er meget hjælpsomme, og vennerne bliver gang på gang inviteret på the eller hele måltider, i selv den mindste flække.

Mange indkøb bliver udført, og sammen med bilernes alder og de mindre gode pakistanske veje, er dette med til at køretøjerne, da de endelig atter vender tilbage til Karachi efter flere tusinde kilometers kørsel, er på grænsen til sammenbrud. Men som Niels’ yndlings citat af Kierkegaard illustrer, er det blot med til at skabe den eventyrlige tur, som det ender med at blive!

En rigtig eventyrer-bog
”Himalaya i sigte; med 2 CV…” er en rigtig eventyrer-bog, der skildrer en helt fantastisk og fantasifuld køretur, i biler der bestemt ikke er byggede til bjergvandring.

Jeg blev fanget af forfatterens oprigtige fortællerevner lige fra starten af, og sammen med de heldigt placerede billedserier, gør dette bogen overkommelig at læse.
Alligevel vil jeg sige, at når man har læst  to-tre kapitler, trænger man til lige at lægge bogen fra sig et øjeblik, for at få bearbejdet indtrykkene af landets forskellige steder og navne, samt sanseindtryk og  befolknings / kultur-beskrivelser.

Efter jeg er blevet færdig med bogen, sidder jeg tilbage med en rar følelse af bogen, alt taget i betragtning. Jeg synes bestemt, det er en god bog at læse, og hvis man selv har lyst til en lignende tur, er denne bog vist det tætteste man kan komme på et ”must”. Jeg er sikker på de fire venner ville sige, lige som Kierkegaard:

“At vove er at miste fodfæstet for en stund. Ikke at vove er at miste livet”  

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account