Scanning af fotos

Der er stadig nogle af os, der er så gamle, at vi har papirfotografier liggende fra vores tidligere rejser. De ligger bare samler støv i et skab, i et album eller andet sted i huset. Engang imellem savner man, at have adgang til dem på enten computeren eller mobilen. Her får du fire metoder til at få dine gamle papirbilleder gjort digitale.

Lad andre gøre arbejdet
Vi starter med den dyreste løsning, men også den nemmeste. Få nogle andre til at gøre det for dig. Ja jeg ved godt, at det nemt kommer til at koste en del, men denne løsning skal jo med. Mange lokale fotohandlere tilbyder en eller anden form for scanning af gamle fotos, og du kan også sende dine fotos afsted til et online firma, som klarer sagen for dig. Men husk på, at det bliver hurtigt en meget dyr løsning, men ofte også den mest professionelle løsning.

Scan dine billeder selv
Hvis du har en scanner eller en kombineret printer/scanner stående, så kan du scanne papribilledene selv. Du sætter dig bare ned foran computeren og går igang. Mange af scannerne kan tage flere fotos ad gangen, du kan ofte scanne 4 fotos på engang.

Selvom du bare skal bruge fotoet til at dele på Facebook eller lignende steder, så er det en god ide at scanne det i en opløsning på 300 dpi. Hvis du overvejer senere at få printet billeder ud i et lidt større format, kan det endda være en god idé at scanne billedet i 600 dpi.

Husk at tørre fotoet og scanneren over med en blød klud inden du går igang, så du får fjernet hår og støv. En anden fordel ved at bruge en scanner er, at man ofte får et fotoredigeringsprogam med, det betyder, at du for eksempel kan lave farvejusteringer og beskære dine fotos.

Køb en negativscanner
Hvis du har dine negativer til at ligge i en skuffe, så kunne det være en mulighed, at du anskaffer dig en negativscanner og selv går igang. Dette giver ofte en bedre kvalitet, end hvis du scanner dine papirfotos.

Brug dit digitale kamera
Dette er den løsning som jeg oftest selv bruger, da det er den hurtigste. Men det er også her, hvor du kan få problemer med lys og farver. Jeg stiller mit kamera op på et stativ, ligger de fotos klar som jeg skal bruge, og sætter en forsinkelse på shutterknappen på et par sekunder, så bliver mine fotos ikke rystet. Inden du går igang skal du tørre dine fotos af med en tør klud, og du skal finde et sted med godt og stabilt lys, så der ikke kommer genskin i billederne.

Bonustip:
Brug din mobil. Hvis du har en nyere mobil eks. iPhone 6 eller måske en Samsung Galaxy S6, så hold din hånd stille og kom igang med at affotografere dine gamle fotos. Her gælder de samme råd, som når du bruger dit digitale kamera, sørg for at der er godt lys og tør forsigtigt dine fotos af inden du går igang.

1 Kommentar
  1. Jacob 7 år siden

    Hej Torben,
    Fin og brugbar artikel! Som et lille tillæg kan jeg oplyse at hvis man som jeg, går kold i at scanne sine egne billeder findes der et billigt alternativ. Jeg benyttede Billigscan.dk til alle mine gamle rejsefotos og gav ca. 1 kr/stk. Mener de andre tjenester ligger på omkring 6-8 kr./stk. Kvaliteten er helt i top – så vil bare givet tippet videre. Go’ rejselyst 🙂

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account