Jeg har utallige gange brokket mig voldsomt over den tunge, ikke opdaterede guidebog fra guidebogsgiganten Lonely Planet. Derfor rejste jeg i sommers afsted til Sydøstasien kun bevæbnet med min iPhone og en bærbar PC og måtte desværre erkende, at jeg savnede guidebogen vildt meget.

I denne artikel vil jeg fokusere på, hvorfor guidebogen altid bør have sin faste plads i rygsækken.

1) En guidebog løber aldrig tør for strøm og behøver ikke være online
En guidebog løber aldrig tør for strøm, den kan hives frem overalt – midt i junglen, bagerst i den lokale bus eller på det lokale hotelværelse langt væk fra et strømstik. Den er altid tilgængelig. Dette er en unik fordel i konkurrencen med mobiltelefon, tablet og lignende. Guidebogen behøver heller ikke internetadgang. Den er kort fortalt altid til rådighed.

2) Guidebogen samler næsten alt på ét sted på en brugervenlig måde
De fleste guidebøger, uanset forlag, har via mange års erfaring formået at samle langt de fleste informationer, som en rejsende har brug på nogle ”få” hundrede sider – og så er informationerne oven i købet nemme at finde rundt i. Den er meget brugervenlig.

a. Masser af godt baggrundsstof
Guidebøger indeholder god baggrundsinformation om landet, du rejser i, og om de forskellige byer, som du besøger. Jeg læser altid rigtig meget, inden jeg tager afsted, OG genlæser det meste undervejs – og så er det godt at have guidebogen lige ved hånden.

b. God oversigt over de største seværdigheder
Guidebøger skældes ofte ud for kun at fortælle om de største seværdigheder, men er det i virkeligheden så galt? Vi skal jo også se de største seværdigheder på vores rejser, og så kan du bare bruge andre kilder til at finde informationer om seværdigheder og oplevelser off-the-beaten-track.

c. Gode kort over de fleste byer
På min tur var det i særdeleshed kortene i guidebogen, som jeg savnede. Det at komme til en by uden det lille kort med de mest kendte seværdigheder, hoteller og restauranter var virkeligt savnet.

d. Transportmuligheder til og fra de forskellige steder
Når jeg rejser, planlægger jeg ofte undervejs og sjældent mere end et par dage frem ad gangen. Derfor er sektionen ”Getting there and away” i Lonely Planets guidebog, noget jeg sætter stor pris på. Guidebøgerne giver også et godt billede af prisniveauet på transport og mange andre køb, du gør på rejsen.

3) En guidebog kan tåle at blive mishandlet
Jeg er flere gange kommet tilbage fra rejser, hvor min guidebog har set mishandlet ud. Den er blevet tabt, mast ned i rygsækken, været med ude i regnvejr og udsat for mange andre pinsler. Det vil min iPhone eller bærbar PC slet ikke kunne klare.

4) En guidebog kan hives frem og bruges overalt
Du kender det sikkert også: Der findes områder, hvor man ikke har lyst til at flashe sin nye iPhone. Her kan guidebogen altid hives frem. Dén er der ingen, der forsøger at stjæle. Man kan også trygt låne sin guidebog til en lokal, der gerne vil hjælpe – det tør jeg heller ikke altid med min mobil.

5) Guidebøgerne ser flotte ud i reolen derhjemme
Lad os ikke glemme at der er en hel anden værdi ved guidebøgerne, vi endnu ikke har nævnt. Nemlig at det er dejligt at kigge på den lange række af guidebøger i reolen derhjemme, hvor hver guidebog giver associationer om masser af gode rejseminder; og så ser det jo også lidt blæret ud :-).

Jeg har nu rejst både med og uden guidebog, og selvom det ville være sejt kun at bruge sin mobil eller lignende som guidebog, så tror jeg, at det først vil ske for mig i en lidt fjernere fremtid. Måske sker det aldrig.

Til gengæld kan bogen og mobilen fint supplere hinanden. For eksempel findes der masser af gode apps, som kan løse de problemer, som en guidebog ikke kan. Guidebøger har generelt for få billeder, dem kan du finde på din mobil, og du kan altid bruge din mobil til at finde helt opdateret information om forskellige steder samt til at tjekke aktueller priser på hoteller, transport m.m.

Læs også mit indlæg, ”5 gode grunde til at rejse uden guidebog”, som jeg skrev, inden jeg tog afsted på rejsen uden guidebog.

Dette indlæg er lånt fra bloggen Kuffert og Kompas – Læs originalen her

5 Kommentarer
 1. lars jørgensen 8 år siden

  Jeg har også rejseblod i årenene- min første tur var på Velo 600 km gennem Norges smukke land…-som 15 årig, siden arbejdede jeg mig frem gennem Europa i små 4 år som vinplukker/klipper, restaurant, cafeer(opvasker) mm….-samt hvis den var hel gal…-som musikant på guitar.. har sågar kørt over den belgiske grænse og stjålet en ged i nattens mulm og mørke da jeg manglede mælk samt gedeost ha ha….-for ikke at snakke om alle de quinder som har taget jeg dengang unge blaffer op, kørt mig hjem, givet mad…-samt ja, sex…. puhaaa, mange oplevelser, men denne gang tager jeg rundt jorden med fedt kamera og Lonely Planet( selvf.;-)
  Mvh Lasse

 2. lars jørgensen 8 år siden

  NB. hvor finder man rejsepartnere henne herinde?

 3. Torben 6 år siden

  En Kindle Paperwhite med Lonelyplanets bøger virkede perfekt for mig på min sidste lange rejse. Samtidig kunne jeg også have mine andre bøger på den. Nogle gange køber jeg et bundle, dvs både den fysiske plus elektroniske bog, så har jeg den også til reolen 😉

 4. lasse 6 år siden

  jeg har rejst utroligt meget de sidste 35 år…asien og sydamerika favoritter. Guide bøger har jeg droppet. Er blevet for tunge. For meget hvor skal jeg spise osv og så er kort over byer etc blevet meget ringere med tiden. Og jeg rejser light. 4 t shirts, 4 underhylere, et par sneakers, så kan jeg klare det med 5-6 kg og det er godt når man lejer mc..

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account