Forfatteren til backpacker romanen “Kaninen i Månen” og indienekspert Patrick Leis skriver her lidt om de hinduistiske/indiske guder.

Vedaerne og Bhagavad Gita er hinduernes mytologiske bibler. De tre øverste guder er Shiva, Brahma og Vishnu.

Brahma
Brahma er ”skaberen”. Han har fire hoveder og det siges at Vedaerne udsprang fra hans mund. Hans kone er Sarasvati, lærdommens gudinde. Hun rider på en svane og spiller et harpelignende instrument kaldet en Veena.

Vishnu
Vishnu står for vedligeholdelse og har besøgt jorden i ni inkarnationer. En gang var han Krishna, en anden gang tog han form som Rama, og det siges at hans sidste inkarnation var som Buddha. Han følges af abeguden Hannuman og er gift med Lakshmi.

Shiva
Shiva kaldes “Ødelæggeren og Genopbyggeren”, og det er ham som står for udvikling og nyskabelse. Han er ofte afbilledet som en blå, firearmet kæmpe med Rastahår og trefork, og et ekstra øje i panden. Ganges, Indiens hellige flod udspringer fra hans hoved, og han bære slangen Naga på sine skuldre. Hans tyr hedder Nandi og Shiva symboliseres ved en attribut kaldet Lingam.

Shiva er også Den Kosmiske Danser. Nogen gange danser han gennem verden, og så sker det at han tramper det hele ned. Alt går itu, og så må han genopbygge verden på ny.

Hippierne siger at han er hashens gud, fordi legenderne beretter at han ofte tager op i bjergene ved grænsen til Nepal eller Tibet for at meditere og ryge cannabis.

Parvati
Parvati ( Den store Moder )er gift med Shiva. Hun er skønhedens gud som kan forvandle sig til jagtgudinden Durga den Frygtelige, der rider på en tiger. Kali udsprang fra Parvati og er den ondeste ifølge hunduistisk mytologi.

Ganesh
Ganesh er deres søn. Han har elefanthoved, rider på en rotte, og er gud for lykke og rigdom. Legenden beretter at Shiva kom hjem fra en lang rejse og fandt en ung mand i sin kones seng. Han huggede omgående hovedet af ham, og opdagede først senere at det var hans nu voksne søn. For at formilde Parvati lovede han at tage hovedet for det første væsen han så, men i det samme kom en arbejdselefant forbi huset, and the rest is history…

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account