Vikingernes guder var næsten utallige og deres sagn er næsten lige så mange. Her er en liste over de vigtigste af de nordiske guder.

Odin:
En af de germanske hovedguder og i nordisk mytologi den øverste blandt aserne. Var herre i Valhal, krigens og kampens gud, men tillige gud for død, visdom, trolddom og digtning.
Det siges at det var Odin der fandt på at dele året i 12 måneder og ugen i 4 dage. Onsdag er Odins dag. Odin var gift med Frigg.

Tor (Thor):
Tor er aseslægtens tordengud. Søn af Odin og kvinden Fjørgyn. Han ejede en vogn, der blev trukket af de to magiske geder (Tandgnost og Tandgrisner). Dem kunne han slagte, og så bare svinge hans magiske hammer Mjølner over skindet og knoglerne, og blev levende igen. Mjølner var aselægtens bedste krigsredskab. Når Tor kastede den, ramte den altid målet, og kom derefter tilbage til ham igen. Thor var gift med Sif.

Loke:
Loke stammer oprindelig af jætteslægt, men blev dog accepteret hos aserne, da Odin (Tors far) havde indgået fostbroderskab (blandet blod) med ham. Det var også ham der gang på gang giver guderne problemer.

Freja:
Hun var kærlighedsguden og den smukkeste af alle guder. Hun boede på Folkvang med sine to katte. Hendes far var Njord og hendes bror hed Frej. Freja er af vaneslægt.

Frej:
Frej var meget smuk og gud for solskin og regnvejr, han havde derfor en afgørende betydning for jordens afgrøder. Frej havde en vogn, der blev trukket af vildsvinet, Gyldenbørste. Frej er af vaneslægt.

Tyr:
Tyr var vikingernes krigsgud. Tyr var søn af en Jætte der blev kaldt “Kloge Hymer”, men boede alligevel i Asgård som en gud.

Balder:
Lysets gud og gud for planternes vækst og årstiderne. Han er Søn af Odin og Frigg, og boede på Brejdablik med sin kone Nanna.

—- Steder m.m —-

Asgård:
Asgård er det sted gudeslægten aserne bor. Den blev bygget af en jætte, der som betaling skulle have solen, månen og Freja i betaling, men blev narret af Loke. Siden striden med Vanerne boede der også nogle af disse i Asgård.

Midgård:
Her boede menneskene.

Udgård:
Her boede jætterne, troldene osv. Afskummet ;-).

Yggdrasil:
Træet Yggdrasil som også bliver kaldt, livets træ. Man mente at det havde tre rødder. Den ene rod voksede ind under Asgård, hvor guderne levede, frem under den rod sprang kilden, som hed Urdarbrønden. Ved den kilde samledes guderne hver dag for at rådslå. Ved denne brønd levede også Urd (fortids), Verdande (nutids) og Skuld (fremtids) gudinderne. Den anden rod voksede ind under Jotunheim, hvor rimturserne (jætterne) boede.

Ved denne rod lå visdommens brønd (også kaldet mimers brønd). Denne brønd var ejet af jætten mimer der gav gode råd, når guderne havde brug for det. Denne Mimer var så klog fordi han hver dag drak visdommens brønd. Den tredje rod voksede ind over dødsriget Hel i Niflheim. Ved den rod var kilden Hvergelmer. Det var fra denne vandet kom, da verden blev skabt. Man mente at dette Yggdrasil, livets træ, holdt sammen på alt dette, den havde en meget stor kraft der overgik alt andet på jorden. Menneskene dengang vidste hvor stærk træerne var, de var i live og når der blev fældet et træ, blev der ved med at vokse nye træer frem i skovene.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account