Er du afhængig af at rejse

Lokal transport i de lande som du besøger, er en uundværlig del af enhver backpackerrejse. Her får du gode råd til brug af lokal transport på dine rejser.

Først nogle generelle råd om lokal transport

Det er en god idé, at undersøge de lokale transportmuligheder på nettet, inden du rejser afsted. Her kan du ofte finde oplysninger om prisniveauet, du kan nogle gange booke på forhånd og næsten finde mere information og få flere gode råd.

Når du så er kommet afsted, så tjek prisen ved kilden. Der kan være store prisforskelle på at købe billetten ved gennem et turistbureau frem for at købe den ved kilden (typisk busstationen eller togstationen).

Tjek altid priser på forskellige transportformer. Flere steder kan du vælge mellem bus og tog. Selv om de tager nogenlunde samme tid, så kan der være stor forskel på priserne.

Hvis du rejser en hel nat kan du spare prisen for en overnatning. Omvendt får du ikke set landskabet. Husk et vækkeur, så du ikke kommer for langt.

Nogle tror, at de undgår bøder som turist, hvis de rejser uden billet. Det er ikke sandt, du kan sagtens få en bøde selvom du er turist. Og endnu værre, du kan komme i fængsel visse steder.

Lokal transport med Tuk-tuk></p>
<h2>Taxi, tuk-tuk og rickshaws</h2>
<p><strong>Det kan være en udfordring, at skulle køre med taxi, tuk-tuk og rickshaws i mange lande. Nogle chauffører er notorisk berømte for at ville snyde dig. Behold altid roen, når du forhandler om prisen, og husk af ofte er det værste der kan ske, at du kommer til at betale for meget.</strong></p>
<p><a href=13 gode råd – Sådan prutter du om prisen

Der er typisk to forskellige typer af betaling, når du skal køre med taxi, tuk-tuk, rickshaw eller lignende. Enten afregnes der efter taxameter ellers aftales der en pris med chaufføren.

Hvis der ikke er taxameter, så skal du ALTID aftale en pris med chaufføren INDEN turen starter, og gerne INDEN du stiger ind i køretøjet.

For at være helt sikker på, at I er enige, kan det være en god idé at skrive prisen ned på et stykke papir. Så sker der ingen misforståelser, og I undgår at chauffører ændrer prisen undervejs.

Spørg lokale og andre backpackers om prisniveauet, så er du mere sikker på ikke at komme til at betale for meget.

9 klassiske snydetrick på rejsen og hvordan du undgår dem

Nogle gange kan det betale dig, at få en lokal til at hjælpe med at forhandle prisen med chaufføren, men det er langt fra altid, at det er muligt.

Sørg for at have præcise penge, chauffører kan/vil sjældent give tilbage.

Pas på de hoteller, som chaufførerne foreslår – de vil ofte køre dig til hoteller, hvor de får provision og det er ikke sikkert, at det hverken er det bedste eller billigste hotel. Lyt heller ikke til dem, hvis de siger det hotel, som du vil køres til er lukket eller overbooket. Dette er normalt ikke sandt.

Stig ikke ind i en taxa, eller et af de andre transportmidler, hvis du ikke føler dig sikker. Better safe than sorry.

Bus i Tyrkiet

Busrejser

Lokal transport med lokale busser kan være både fantastisk, specielt, forfærdeligt og bare en smule underligt. Undervejs vil du sikkert høre om busser med karaoke, geder på taget og lignende historier.

Lokale busser er fantastiske steder at komme i kontakt med de lokale. Man sidder jo alligevel sammen, nogle gange i timevis, så hvorfor ikke tage en lille snak.

Turistbusser er busser for turister og lidt mere velhavende lokale. De er ofte noget dyrere end lokale busser, men tilbyder også meget mere komfort. Tjek prisforskellen på lokale busser og turistbusser og træf dit valg af bus bagefter.

De lokale busser, specielt bybusser og sporvogne, at favoritsteder for tyve. Pas på dine værdigenstande, og sæt rygsækken foran, da den kan blive skåret op bagfra.

Skal du på længere ture, så sørg for at tage godt med drikkevarer og snacks med på turen. Så er du sikker på at holde dig mæt på hele turen.

Aircon i busser, og busser uden varme på kolde nætter kan være farlige for helbredet. Tag et tørklæde med, og hav varmt tøj parat. Har du en lille sovepose, kan du også sørge for, at den er let at komme til.

TV i busser kan være fantastisk, men har du ikke lyst til at se og høre det? Så kan ørepropper og sovemasker være en god ide at have klar.

Skal din rygsæk op på taget, så sørg for at den bliver sat godt fast. Få den eventuelt låst fast. Sig du ikke vil have den falder ned. Sørg for at have alle dine værdier med ind i bussen.

Hvis du lægger din rygsæk/taske under dit sæde, så sæt lige dit ene ben ind i en af remmene, når du sover. Så undgår du, at nogen stjæler den, mens du er i drømmeland.

Tjek ruten inden du stiger på bussen. Sørg for at sidde i den side, hvor der er den bedste udsigt … og undgå den side, hvor solen kan risikere at bage ind.

Hvis turen går på dårlige veje, eller affjedringer på bussen er dårlig, så undgå sæderne lige over hjulene. Her føles bumpene værst.

Skal du rejse rundt i Europa kan et buspas være en god ide. Tjek for eksempel selskabet Busabout. Kilroy Travels har lavet en oversigt over buspas forskellige steder i verden – tjek den her. Køb kun buspas hjemmefra, hvis der er HELT sikkert, at du skal bruge bus til at komme rundt. Det er bedre, at du frit kan vælge transportform, når du kommer frem.

Togtur i Tyrkiet i 1994

Togrejser

Som med busrejser er lokal transport med togrejser er fantastisk sted at møde og snakke med lokale. Her kommer nogle gode råd om togrejser.

Det kan være kompliceret at købe togrejser. Hvis det virker uoverskueligt, så bed de lokale på stationen eller personalet på dit hostel/hotel om at hjælpe dig.

Husk at mange byer har mere end én togstation. Noter hvilken togstation, at du skal rejse fra. Vær også sikker på hvilken perron, at du skal rejse fra. Ankom altid til togstationen i god tid, det er ofte mere kompliceret at finde toget, end man lige tror.

Som i Danmark bliver tog i udlandet nogle gange delt op i flere sæt. Vær sikker på, at du sidder i den rigtige del af toget – Ellers kan du komme et helt andet sted hen.

Sørg for at få et vinduessæde. Udsigten er bedst, mange steder kan du købe fra handlende udenfor toget og nogle steder er der et lille bord ved vinduespladsen.

Nogle steder, for eksempel i Indien, er det udbredt at agenter vil opsøge dig med special price train tickets. Lyt ikke til dem, det er svindel.

I Thailand er det sket, at nogen har givet mad med ”sovepiller” til rejsende. Pas på, når du tager imod mad fra andre på toget. Men husk, at det også bare kan være venlige medpassagerer.

Hvis du skal med nattog, så kan det være en fordel at have en hængelås med, så du kan låse din rygsæk fast. Hold pas og værdier under tøjet, så det ikke lige kan snuppes og hav det i soveposen eller i lagenposen om natten.

Som med busrejser er det en god idé at have snack og drikkevarer med på turen. Det sikrer, at du får noget at spise, og det kan være fint at dele nogle kiks ud for at få gang i en samtale – både med lokale og med andre backpackers.

Om køresyge / transportsyge

Køresyge kan være ret ubehageligt, men der er heldigvis nogle metoder, som du kan benytte dig af for at blive mindre køresyg, når du bruger lokal transport.

De forreste sæder i bussen er gode at sidde i, hvor du lider af køresyge. Hvis du bliver dårlig, så forsøg at slappe af og hold blikket på horisonten. Skal du med tog, så forsøg at få en vinduesplads.

Undgå at spise for meget inden du skal ud på en lang rejse, men undgå også at rejse på tom mave. Spis snacks og drik vand.

Folk der bliver køresyge kan med fordel rejse, når det er mørkt. Så virker det ikke som om man er så meget i bevægelse.

Undgå at læse undervejs på turen – og undgå også at bruge din mobiltelefon. Igen – kig ud på horisonten og nyd landskabet i stedet.

Snup en brækpose i flyet på vejen til din destination, så er du forberedt, hvis det skulle gå helt galt :-).

Læs mere om at undgå køresyge her

1 Kommentar
  1. Knud 5 år siden

    Det er mega fed man

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account