Forsinket fly

Som backpacker flyver man rigtigt meget rundt i verden, og man skal være meget heldig, hvis ens fly ikke bliver forsinket engang i mellem.

Men hvad er dine rettigheder hvis det fly bliver forsinket? – Og hvad skal du gøre, når dit fly bliver forsinket. Reglerne er forskellige alt efter hvor i verden du befinder dig, og alt efter hvor det selskab, du flyver med, kommer fra.

I denne artikel guider vi dig til alle de forskellige situationer.
Som flypassager er du beskyttet af EU-lovgivningen EF 261, og som udgangspunkt er du berettiget til kompensation, hvis:

– Dit fly er forsinket mere end tre timer
– Hvis dit fly bliver aflyst mindre end 14 dage før afgang
– Hvis du bliver nægtet boarding

Betingelserne er, at afgangslufthavnen skal være inden for EU, eller at flyselskabet har hovedsæde i EU og lander i EU. Desuden skal flyselskabet være skyld i flyforsinkelsen. Kompensation kan kræves inden for tre år efter den forstyrrede flyvning.

’Ekstraordinære omstændigheder’ såsom storme eller medicinske nødsituationer fritager flyselskabet for at skulle udbetale kompensation til flypassagererne.

Er du strandet i en lufthavn i mere end to timer, er flyselskabet også forpligtet til at tilbyde passagererne mad, drikke, adgang til telefon eller internet og overnatning, hvis det er nødvendigt.

Forsinket fly på internationale rejser

Montrealkonventionen gælder Internationale flyvninger mellem lande, der anerkender forordningen. Den er underskrevet og anerkendt af mere end 120 lande (og tallet øges) verden over, inklusiv USA og EU. De fleste store flymarkeder er medlemmer med nogle få markante undtagelser (f.eks. Sri Lanka og Vietnam).

Konventionen gælder også, hvis din afgang og destination begge er inden for et enkelt medlemsland, men kun hvis der er en planlagt mellemlanding i et andet land. Forestil dig for eksempel, at du fløj mellem byer i et medlemsland som for eksempel Kina med en mellemlanding i Vietnam. Så er din flyvning dækket. Hvis du i stedet havde en direkte flyvning uden mellemlanding, så ville det ikke være en ”international” flyvning, og den ville ikke være dækket.

Det skal du gøre, hvis dit fly er forsinket Hvis du vil fremsætte et kompensationskrav skal du nok regne med modstand fra flyselskabet— selvom du har loven på din side, er de sikkert ikke begejstrede ved tanken om at skulle betale dig. For at dit krav skal få de bedste chancer for at lykkes, kommer her nogle tips:

• Gem alle dokumenter, der er forbundet med den afbrudte flyvning og alle alternative flyrejser, du fik tilbudt såsom elektroniske billetter og boardingkort.

• Bed personalet om oplysninger vedrørende grunden til problemet.

• Opbevar nogle få notater om afbrydelsen, inklusiv den reelle ankomsttid til din endelige destination. Alle former for oplysninger, som du kan samle såsom fotos af lufthavnens afgangstavle eller meddelelser fra flyselskabet, der bekræfter afbrydelsen vil være nyttige, når du fremsætter krav.

Det kan du få i kompensation Der er mange penge at hente, hvis du har været udsat for forsinkelser eller aflyste fly i forbindelse med rejser. Faktisk er du berettiget til kompensation for forsinkelser, der går op til tre år tilbage i tiden, og du kan altså få op til 600 euro, hvilket svarer til næsten 4.500 kr pr. forsinkelse – også selvom du har købt en billig flybillet.

App fra AirHelp hjælper dig med kompensation

I begyndelsen af 2018 lancerede AirHelp et helt nyt værktøj til at hjælpe rejsende med at skabe sig et overblik over kompensationsberettigede flyvninger. Med brugerens tilladelse kan værktøjet tjekke rejser op til tre år tilbage på få minutter.

Med AirHelps sikre app kan du også kontrollere din ret til kompensation, mens du befinder dig i lufthavnen. Appen kan undersøge om en flyforstyrrelse kvalificerer sig til kompensation og derefter registrere en klage inden for få sekunder. AirHelp-appen er gratis og tilgængelig i Google Play Butik og Apple App Store.

0 Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

© 1999-2021 Backpacker Planet – mødestedet for backpackere.

Log ind med brugernavn & kodeord

eller    

Glemt dine oplysninger?

Create Account